Zahodni Balkan

Nov način širitve EU: Srbija navdušena, Albanija “ne bo jokala pred vrati”

B.K.
7. 2. 2020, 10.27
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 10.32
Deli članek:

Namen nove širitvene metodologije, ki jo je predlagala Evropska komisija, je krepitev vezi z državami “zahodnega Balkana”, trdi evropski komisar.

Evropska unija

“Ta proces želim izboljšati, tako da bo vsaj ena država iz regije pripravljena na članstvo do konca mojega mandata. To je cilj, ki sem si ga zastavil. To bo moje poslanstvo v naslednjih štirih letih in pol," je dejal evropski komisar za širitev Oliver Várhelyi, po srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Evropska komisija je namreč v sredo predstavila predloge za spremembo širitvenega procesa, s katerimi želi odpraviti francosko blokado začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Evropska komisija je predlagala krepitev verodostojnosti, predvidljivosti, dinamičnosti in političnosti širitvenega procesa. Bistvena novost pa je poudarek na reverzibilnosti procesa - da v primeru neizvajanja reform kandidatka nazaduje na poti v EU. Reverzibilnost procesa je bila ena temeljnih zahtev Francije v neuradnem dokumentu, v katerem je pred meseci orisala svoje predloge reform.

STA
Srbski predsednik Aleksandar Vučić

Med negativnimi vzvodi komisija našteva možnost ustavitve pogajanj na nekaterih področjih ali v najresnejših primerih vsesplošno zamrznitev pogajanj. Pa tudi ponovno odprtje že zaprtih poglavij, prekinitev dostopa do programov EU, ter zmanjšanje ali zamrznitev finančnih sredstev EU.

Vučiću je nova metodologija simpatična

Srbski predsednik je po sestanku z Várhelyijem dejal, da mu je nova metodologija pristopnih pogajanj všeč. Po njegovih besedah je jasnejša in bolj sistematizirana. “Vse je razdeljeno v šest sklopov, ki se odpirajo in zapirajo glede na strogo in restriktivno metodologijo.” Vučić je ob tem sicer dejal, da bo Beograd novo metodologijo podrobneje preučil in se nato odločil, ali bo pogajanja za vstop v EU opravljal na stari ali novi način.

Profimedia
Albanski premier Edi Rama.

Albanija upa, a vedno manj

Novo metodologijo so sicer pozdravili tudi v Albaniji. Že v sredo so izrazili upanje, da jim bo ta sprememba omogočala hitrešje napredovanje pri pogajanjih o članstvu v povezavi. “Albanija je pripravljena na temeljite reforme in radikalne spremembe v skladu z načeli nove metodologije in si prizadeva za odprtje pogovorov o članstvu v letu 2020,” je že v petek na Facebooku zapisal albanski zunanji minister Gent Cakaj.

Albanski premier Edi Rama pa je včeraj dejal, da njegova država, ne glede na odločitev Evropske komisije, “ne more več živeti v tesnobi in čakati, da se zgodi nekaj, kar ni v naših rokah.” Rekel je, da Albanija ne bo “čakala pred evropskimi vrati in jokala” in poudaril, da so od leta 2016 temeljito reformirali sodstvo. “Albanija je naredila več kot katera koli druga država, da bi odprla pogajanja,” je še dejal Rama.