Visoka pojavnost

Gripa v Sloveniji razsaja bolj kot drugod

B.K./STA
7. 2. 2020, 09.19
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 09.20
Deli članek:

Slovenija spada med štiri države v Evropi, ki so poročale o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe.

Dreamstime
Gripa razsaja predvsem v šolah.

Število bolnikov z gripi podobno boleznijo je v prejšnjem tednu še naraslo. Najbolj so prizadeti otroci, stari do 14. let, beležijo pa tudi večji porast gripi podobnih bolezni pri mladostnikih, starih od 15 do 18 let.

Tudi pojavnost okužb dihal je prejšnji teden naraščala. Vse to se kaže v izbruhih obolevnosti v številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, kjer so dokazali gripo tipa A in B. Koliko otrok dejansko manjka v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, se ne ve, ker tega podatka nihče ne zbira. A poročila s terena kažejo, da so v nekaterih razredih in skupinah gripa in druge viroze popolnoma zdesetkale prisotnost.

Največ gripe v Ljubljani in na gorenjskem

Največji dvig pojavnosti gripi podobnih bolezni je v osrednjeslovenski in gorenjski regiji, najmanjši pa v mariborski in prekmurski, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Sicer pa so gripo dokazali v 40 odstotkih vseh testiranih vzorcev. Med vzorci, ki so jih odvzeli v ambulantah primarnega zdravstva - pri pediatrih ali družinskih zdravnikih - je bilo pozitivnih 80 odstotkov vzorcev, v vzorcih iz bolnišnic pa 35 odstotkov.

Največ, 82 odstotkov, je bilo gripe tipa A, pri čemer je bilo podtipa A(H1N1) 29 odstotkov, podtipa A(H3N2) pa 71 odstotkov.

Maja Sočan z NIJZ je januarja letos pojasnila, da so izkušnje iz preteklih let pokazale na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, zlasti ko gre za podtip H3N2.

V Evropi gripe sicer malo

Večina držav, ki spadajo pod evropski urad Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), poroča o nizki pojavnosti gripe, le štiri države so poročale o visoki ali zelo visoki pojavnosti gripe - gre za Slovenijo, Bolgarijo, Luksemburg in Turčijo.

V lekarnah je že pred časom zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let. Predviden rok dobave je, kot so pojasnili v Lekarni Ljubljana, šele 20. marec.