Diamond Princess

Nove informacije: Slovenci v karanteni trije pari, znakov okužbe ne kažejo

J.P.
7. 2. 2020, 10.54
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 11.28
Deli članek:

Na križarki bodo še 11 dni. Pri njih niso ugotovili obolenj.

Profimedia
Diamond Princess

Po tistem, ko je odjeknila vest, da so na križarki Diamond Princess na Japonskem tudi slovenski državljani, je vodja Konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter dal izjavo za medije.

Najmanj 61 ljudi

Hitro širjenje novega koronavirusa, zaradi katerega je doslej umrlo 636 ljudi, je morda povezano z luskavcem, ogroženim sesalcem, ki bi lahko bil gostitelj virusa, so ugotovili znanstveniki na Južnokitajski univerzi za kmetijstvo. Strokovnjaki v Hongkongu pa so sporočili, da so izumili napravo za najhitrejše testiranje okužbe z novim virusom.

Pred obalo Japonske je v karanteni ladja za križarjenje. Danes so okužbo s koronavirusom potrdili še pri 41 ljudeh, kar pomeni, da je med ladijskimi potniki z virusom okuženih najmanj 61 ljudi. 20 ljudi, pri katerih so okužbo potrdili najprej, so že umaknili z ladje. Med njimi je tudi oseba, ki je v kritičnem stanju, je sporočilo japonsko ministrstvo za zdravje, a ni navedlo podrobnosti. 

Med novo potrjenimi okuženimi je 21 Japoncev ter tudi državljani Amerike, Kanade, Avstralije, Argentine ter britanski državljan. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess doslej opravile teste pri 273 ljudeh.

Reuters
Ministrstvo za zunanje zadeve je s tremi slovenskimi pari, torej odraslimi ljudmi, na krovu križarke v stalnem stiku.

Ni najbolj nevarna bolezen

Po poročanju Radia Slovenija je na tej ladji v karanteni tudi šest slovenskih državljanov. Znakov okužbe ne kažejo. Slednje je potrdil tudi Šter – kot je dejal, so slovenski državljani »v redu«, in dodal, da pri njih niso ugotovili obolenj. Ob tem je poudaril, da obolenje »pri zdravem človeku ni najbolj nevarna bolezen, ki ga lahko doleti«. Prav tako nimajo vtisa, da se Slovencem »dogaja kaj, kar bi lahko bilo nevarno«. Je pa dejal, da je osamitev v tem primeru ustrezen ukrep.

Niso v pomanjkanju

Po najnovejših uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161 primerov. Skoraj vse smrtne primere so zabeležili na Kitajskem - izjemi sta po ena žrtev v Hongkongu in na Filipinih. Izven celinske Kitajske so okužbe z novim koronavirusom zabeležili v okoli 25 državah.

Ministrstvo za zunanje zadeve je s tremi slovenskimi pari, torej odraslimi ljudmi, na krovu križarke v stalnem stiku. Šter je potrdil, da jim na ladji ničesar ne primanjkuje, češ da gre najverjetneje za luksuzno križarko. Razkril je tudi, da je priporočilo tistih, ki so vzpostavili karanteno, da potniki ostanejo v svojih kabinah. A glede na dejstvo, da japonske oblasti izvajajo teste, nek stik med potniki je, je dodal.

Karantena tudi v Sloveniji?

Danes teče tretji dan karantene, kar pomeni, da jih bo še 11. Ni izvzeto, da jih ne bodo osamili tudi ob prihodu v Slovenijo. Šter je še dejal, da ne vedo, kako bodo videti prehodi na mednarodnih letališčih, ko se bodo vračali domov. Vsekakor jim pa bodo svetovali, s katero letalsko družbo leteti in katero letališče jim bo najbližje.