Kreganje

Italijanska vlada spet pred padcem? Vodja 5 zvezd moral odstopiti

B.K.
23. 1. 2020, 11.02
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 11.09
Deli članek:

Z mesta predsednika Gibanja 5 zvezd je odstopil mladi italijanski politik in zunanji minister Luigi Di Maio. To bi lahko imelo resne posledice na obstoj italijanske vlade.

Reuters
Luigi Di Maio si je odvezal kravato in se umaknil.

Italijanski premier Giuseppe Conte je moral odpovedati svoj let v švicarski Davos, kjer se je nameraval sestati s svetovno gospodarsko in politično smetano. Razlog? Politična kriza doma. Stranka Gibanje 5 zvezd, ki je bila zmagovalka zadnjih volitev, se namreč sooča z veliko krizo.

33-letni Luigi Di Maio, ki je stranko do oblasti popeljal po letih nabiranja političnih točk, je moral oditi. Meseci notranjih sporov so prinesli 27 izstopov ali izključitev strankinih poslancev. 33 odstotkov glasov, ki jih je stranka dobila na volitvah leta 2018, je danes padlo na 16 odstotkov javnomnenjske podpore.

Stranka, ki je svoj politični kapital dobila z retoriko usmerjeno proti etabliranim strukturam, se je znašla v paradoksu parlamentarne politike. Ko je zmagala na volitvah je v roke morala prevzeti vodenje države. To pa se je izkazalo za trši oreh, kot so si predstavljali.

Članstvo Gibanja 5 zvezd je raznoliko. V stranki so tokovi, ki segajo od desnih populistov do novih socialistov, ki imajo različne poglede na upravljanje države. Di Maio je skušal iskati kompromis, ki pa bi Gibanje ohranil na oblasti, a mu to ni uspelo. Del stranke mu je namreč zameril prvo odločitev – da je po volitvah v koalicijo stopil s skrajno-desno Ligo in prevzel njen anti-imigrantski sentiment. Drug del mu očita njegovo drugo odločitev – da je po odhodu Lige pakt sklenil z levo-sredinsko Demokratsko stranko, ki je državo vodila pred zadnjimi volitvami in tako pozabil na protikorupcijski boj.

Reuters
Vodenje stranke bo do kongresa prevzel Vito Crimi.

"Danes sem tukaj, da podam svoj odstop kot vodja Gibanja 5 zvezd," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Di Maio. V eno uro dolgem govoru je opozoril na notranje boje v stranki: "To je težak čas za naše gibanje. Hrup nekaterih je utopil delo mnogih. V teh letih sem videl dve vrsti ljudi: tiste, ki naše gibanje postavijo pred sebe in tiste, ki postavijo sebe pred gibanje," je dejal 33-letnik. Po njegovem odstopu bo vodenje stranke prevzel slabše poznani senator Vito Crimi. Ta bo stranko vodil do kongresa, ki bo izpeljan spomladi.

Crimi je po dogodku dejal, da odstop Di Maia ne bo imel posledic na stabilnost vlade, kar je takoj za tem potrdil tudi premier Conte, ki sicer ni član stranke.

Di Maio, ki je bil doslej tudi podpredsednik vlade in zunanji minister, bo ministrsko funkcijo zaenkrat obdržal.