atentat

Za Trumpovo glavo ponudil 3 milijone dolarjev

B.K.
23. 1. 2020, 09.45
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 09.47
Deli članek:

Iranski poslanec je tako jezen na ameriškega predsednika, da je za njegov umor obljubil velik denar.

Profimedia
Donald Trump

"V imenu ljudi iz province Kerman ponujam tri milijone dolarjev visoko nagrado tistemu, ki umori Trumpa," naj bi po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal iranski poslanec Ahmad Hamzeh. "Če bi imeli danes jedrsko orožje, bi bili varni pred grožnjami. Morali bi razviti rakete dolgega dosega, ki bi lahko nosile nekonvencionalne konice. To je naša naravna pravica," je še dejal poslanec.

Mesto Kerman, ki leži južno od prestolnice Teheran je rojstno mesto umorjenega iranskega generala Kasema Solejmanija, na katerega je ameriška vojska izvedla atentat 3. januarja.

Profimedia
General Kasem Solejmani.

Napetosti med Iranom in Združenimi državami Amerike so narasle potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump jeseni leta 2018 enostransko umaknil ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom. Kritične pa so postale po atentatu na Solejmanija, ki je vodil iranske vojaške operacije na tujih ozemljih.

Iran je po atentatu izstopil iz jedrskega sporazuma in nadaljuje z bogatenjem urana. Po navedbah strokovnjakov iz Združenih narodov ima ta perzijska država še veliko dela, preden bi lahko razvila jedrsko konico. Kljub temu so evropske podpisnice sporazuma proti Iranu sprožile mehanizemza reševanje sporov in začele diplomatski postopek, ki bi se lahko zaključil s ponovno uvedbo sankcij.