Svet

Ukrajina in proruski separatisti izmenjali zapornike

STA
29. 12. 2019, 15.56
Posodobljeno: 29. 12. 2019, 16.04
Deli članek:

Na vzhodu Ukrajine so danes ukrajinske oblasti in proruski separatisti izmenjali okoli 200 zapornikov. Kijev je sprejel 76 zapornikov, separatistični samooklicani republiki Doneck in Lugansk pa okoli 120.

Profimedia
Vsak k svojim.

"Vzajemna izpustitev zapornikov se je končala. 76 ljudi je na varnem na ozemlju pod nadzorom Ukrajine," je urad ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zapisal na družbenih omrežjih. Vodja samooklicane republike Lugansk Leonid Pasečnik je ob tem čestital svojemu ljudstvu za novo zmago.

Izmenjava je potekala ob poostrenih varnostnih ukrepih na kontrolni točki Gorlovka med samooklicano republiko Doneck in Ukrajino. Spremljali so jo predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in predstavniki Rdečega križa. Pred tem so mediji poročali, da bosta samooklicani republiki Doneck in Lugansk Ukrajini predali 55 oseb, Kijev pa njima 87.

Novi ukrajinski predsednik Zelenski je sicer novo izmenjavo ujetnikov do konca leta napovedal oziroma terjal 9. decembra, ko se je v Parizu z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sestal na prvem dvostranskem srečanju o krizi v Ukrajini po letu 2016.

Ta vrh pod francosko-nemškim okriljem je sicer prinesel le malo konkretnih odločitev. A kot navaja AFP, je vse od letošnje prisege nekdanjega komika za ukrajinskega predsednika v odnosih med Moskvo in Kijevom čutiti določeno razelektritev.

Kijev in Moskva sta tako septembra izmenjala 70 zapornikov. Ukrajinske sile in proruski separatisti pa so se novembra umaknili s treh sektorjev ob frontni črti. Do marca prihodnje leto naj bi v skladu z dogovorom z vrha v Parizu izvedli še več tovrstnih umikov.

Vojna med Kijevom in proruskimi separatisti je od leta 2014 terjala več kot 13.000 mrtvih. Ukrajina in Zahod Moskvo obtožujeta financiranja in oboroževanja upornikov na vzhodu države, kar Rusija zanika in trdi, da v konfliktu igra politično oz. humanitarno vlogo, katere cilj je zaščiti rusko govoreče prebivalstvo v Donecku in Lugansku.

Podpis mirovnih dogovorov iz Minska v letu 2014 in 2015 je sicer končal najnasilnejše spopade, niso pa uresničili predvidene prekinitve ognja, tako da oboroženi spopadi ostajajo vsakodnevna stalnica. Za zdaj niso napredovali niti pri politični rešitvi konflikta.