Pogumno

FOTO: 12-letnik zbežal pred ognjenimi zublji: pograbil psa in se usedel za volan bratovega vozila

A.S.
17. 12. 2019, 08.26
Deli članek:

12-letni Luke se je, da bi ubežal požaru, ki divja v Severni Avstraliji, usedel za volan bratovega vozila in odpeljal štiri kilometre stran od doma.

Twitter
Njegov pogum je navdušil številne.

Luke Sturrock je bil sam doma, ko so v nedeljo plameni zobe pokazali tudi mestu Mogumber (severno od Pertha). Njegov oče Ivan Sturrock in starejši brat sta se borila z nevarnim požarom. Ko se je ta začel bližati domači hiši je 12-letni Luke zagrabil svojega psa in se usedel v bratovega forda. Odpeljal se je do pomarančevca, ki se nahaja približno štiri kilometre stran. Čez eno uro so ga opazili gasilci, ki so se borili z ognjenimi zublji na tamkajšnjemu področju. Izvlekli so ga iz vozila: »Bil je pameten, menim, da je bila težava le to, da ni vedel, kam bi sploh šel prav tako je zaradi dima težko videl,« je za ABC Radio Perth povedal Craig Spencer iz gasilske brigade Bushfire Bindon. Gasilci so dečka predali policistom, ki so ga odpeljali k očetu. 

Sturrock je bil na svojega sina zelo ponosen. »Voziti se je naučil že pri sedmih letih, ravno zaradi takih primerov in ponosen sem nanj,« je še dodal oče.

Nevarni gozdni požari divjajo na vzhodu in zahodu Avstralije. V državi Zahodna Avstralija so se gasilci z ognjenimi zublji severno od Pertha borili šest dni. Požar, ki je uničil kar 13 tisoč hektarjev zemlje, so uspeli omejiti, evakuirani prebivalci pa se bodo lahko vrnili domov. Oblasti so medtem izdale opozorilo pred mega požarom, ki se je razširil in uničil 20 hiš pri Sydneyju. 

Zaradi dolgega sušnega obdobja se Avstralija že zadnje tri mesece bori s številnimi požari. Od septembra so požari uničili več kot 700 domov, življenje pa je izgubilo šest ljudi. Letos se je sezona požarov začela več kot mesec prej kot običajno.