Novo Gorenje?

Bo Bobinac novi nadzornik Cinkarne Celje? Manjši delničarji ga nočejo

B.K.
17. 12. 2019, 08.38
Posodobljeno: 17. 12. 2019, 09.03
Deli članek:

Bojijo se, da bo Cinkarna Celje postala novo Gorenje.

Martin Metelko
Franjo Bobinac

Nadzorni svet Cinkarne Celje, od koder je pred meseci odstopil predsednik Združenja nadzornikov Slovenije in predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik, je na mesto nadzornika predlagal nekdanjega predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca. Seja, na kateri bodo novega nadzornika izbirali, bo prihodnji teden.

Bobinac se je za TV Slovenija pohvalil, da ima 16 let izkušenj z vodenjem Gorenja, ki je pod njegovim vodstvom prebrodilo tudi težke trenutke. A ravno to gre v nos malim delničarjem, ki se bojijo, da bo Cinkarna Celje postala drugo Gorenje. To, po njihovem mnenju, ni izkazovalo dobrih rezultatov. "Gorenje je bilo vodeno slabo, neučinkovito. To dokazujejo vsi finančni kazalci, ki so bili precej pod mediano panoge, in konec koncev to v svojih javnih izjavah potrjujejo tudi novi kitajski lastniki," je za TVS dejal Marko Pogačnik iz podjetja Envestor, ki je delničar Cinkarne Celje.

Bobo
Borut Jamnik

Ravno novi lastniki so domnevno zaradi spornih praks v Gorenju, lani našteli kar 126,8 milijonov evorv izgube, letos pa je predvidevajo 40 milijonov.

Največja posamezna lastnica delnic Cinkarne Celje je prav Jamnikova Modra zavarovalnica. Ta na mestu nadzornika domnevno želi Bobinca. A poleg malih delničarjev naj bi temu nasprotovala tudi dva državna deležnika – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenski državni holding (SDH).  Bobinac bo torej imel veliko dela s prepričevanjem delničarjev, če bo hotel zasesti funkcijo, katere sejnine letno znesejo približno 20.000 evrov bruto.