Ponovno zagotovil, da bo brexit izvedel do konca januarja

"Združil bom vse narode Združenega kraljestva"

A.S./STA
13. 12. 2019, 17.20
Posodobljeno: 13. 12. 2019, 17.20
Deli članek:

Britanski premier Boris Johnson je v svojem prvem govoru ob novem nastopu mandata spravljivo obljubil, da bo združil vse narode Združenega kraljestva.

Reuters
Boris Johnson

Ob tem je ponovno zagotovil, da bo izvedel brexit do konca januarja. To bo zdaj lažje izvedljivo, ker so konservativci osvojili absolutno večino 365 sedežev, so potrdili končni rezultati.

"Združili se bomo in napredovali," je dejal Johnson.

Potem ko so si konservativci zagotovili največjo zmago na volitvah od časov Margaret Thatcher, je Johnson pozval vse, naj gredo po poti celjenja ran in iskanja zaključkov. Država si namreč po njegovem prepričanju zasluži počitek od prerivanja in pregovarjanja o brexitu.

Od prihajajočih praznikih je dodal, da si želi, da bi ljudje lahko uživali v božiču v vedenju, da bo vlada zagotovila cvetoče leto 2020.

Vodja zmagovalnih konservativcev je še pojasnil, da trenutno sestavlja novo vlado, ki bo po njegovih besedah vlada ljudstva. Zatrdil je, da bo izpolnil svojo obljubo o izvedbi brexita do 31. januarja prihodnje leto.

Glede na končne rezultate četrtkovih predčasnih parlamentarnih volitev so konservativci osvojili 365 od 650 sedežev v parlamentu, kar pomeni, da imajo 80 glasov večine. Glavni opozicijski laburisti so osvojili 203 sedežev, na tretjem mestu pa je škotska nacionalna stranka SNP s 84 sedeži. Liberalni demokrati bodo imeli 11 sedežev, druge stranke pa 23.

Odstopila vodja liberalnih demokratov, odstop napovedal tudi Corbyn

Zaradi poraznih rezultatov je s položaja vodje liberalnih demokratov odstopila Jo Swinson, svoj odstop z vrha laburistov pa je napovedal Jeremy Corbyn. Na drugi strani je zaradi okrepitve podpore škotska premierka in vodja SNP Nicola Sturgeon napovedala nov referendum o neodvisnosti.

V britanski vladi se sedaj pričakuje nekaj manjših zamenjav. Zakon o izstopnem sporazumu z EU pa bo na dnevnem redu poslanske zbornice že prihodnji petek. Po izstopu bodo februarja sledile večje spremembe v vladi, proračun pa bodo predstavili marca.