evropski trg

Uvažali bomo več ameriške govedine

B.K.
28. 11. 2019, 14.32
Posodobljeno: 28. 11. 2019, 16.45
Deli članek:

Ameriški kmetje bodo dobili večji dostop do evropskega trga z govejim mesom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropski parlament je danes potrdil povišanje deleža uvoza ameriške govedine. S 457 glasovi za, 140 proti in 71 vzdržanimi so evropski poslanci glasovali za načrt, ki bo ameriškim kmetom omogočil, da bodo na skupen evropski trg izvažali večje količine govejega mesa.

Evropski trg lahko sprejme 45.000 ton govedine iz tretjih držav. Ta številka se ne spreminja, se pa bo spremenila sestava uvoza. Skozi sedem let bo ameriški uvoz zrasel na 80 odstotkov celotne kvote, kar pomeni, da bodo ameriški kmetje lahko v Evropsko unijo izvozili skupno 35.000 ton govedine.

V naslednjem letu bo ta delež sicer manjši, začel se bo pri 18.500 tonah, in bo naslednjih sedem let naraščal do končnih 35.000 ton.

Evropski parlament je ob tem sprejel še resolucijo v kateri Washington poziva, naj umakne carine na uvoz evropskega jekla in aluminija, poziva pa tudi h koncu groženj z uvedbo carin na uvoz evropskih avtomobilov.

Spor glede rastnih hormonov

Evropska unija je krepko omejila uvoz ameriške govedine v začetku osemdesetih let preteklega stoletja, ko je sprejela prepoved prodaje mesa, ki vsebuje hormone za rast. Leta 2009 je unija znova odprla trg za tujo govedino, a je postavila stroge omejitve, ki še vedno ne dovoljujejo mesa s hormoni. Kvote pa so po pravilih Svetovne zdravstvene organizacije morale biti odprte tudi za druge države, ne le za ZDA, kar je sčasoma znižalo ameriški delež na skupno 30 odstotkov vse uvožene govedine. Danes sprejeta dopolnila to spreminjajo in ZDA namenjajo ekskluzivni delež.

Bela hiša grozi z dvigom carin na uvoz francoskih izdelkov

Dobra volja, ki danes vlada v Bruslju, ni obojestranska. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa namreč razmišlja o uvedbi novih carin na uvoz izdelkov iz Francije. Grožnja je odziv na poleti sprejeto zakonodajo, ki v Franciji obdavčuje podjetja, ki ponujajo digitalne storitve, kot sta Facebook in Amazon. Tri odstotke visok davek, ki ga je predlagal francoski predsednik Emmanuel Macron, sicer zadeva le digitalne velikane z več kot 750 milijoni evrov letnega prihodka.

O zagroženih carinah bo več znanega v ponedeljek, ko bo o nameri javno spregovorilo ameriško ministrstvo za trgovino. Trump se je sicer ob sprejetju novega davka v Franciji zelo razburil. "Če jih kdorkoli obdavčuje, bi jih morali mi, njihova domača država. Kmalu bomo najavili vzajemne ukrepe, ki bodo odgovor na Macronovo neumnost," je takrat dejal Trump.