Kot dva novorojena otroka

Kirurgi odstranili njegovo ledvico in ostali odprtih ust

R.T.
26. 11. 2019, 07.52
Posodobljeno: 26. 11. 2019, 10.24
Deli članek:

Indijski zdravniki so odstranili ledvico, ki tehta neverjetnih 7,4 kilograma – toliko kot dva novorojena otroka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po poročanju britanskega časnika BBC gre najverjetneje za največjo ledvico, ki so jo indijski kirurgi kadarkoli odstranili.

Pacientu so diagnosticirali avtosomno dominantno policistično bolezen ledvic. Gre za dedno bolezen, pri kateri v ledvičnem organu nastajajo številne ciste, napolnjene s tekočino. To sčasoma zmanjša delovanje ledvic in lahko povzroči njihovo odpoved.

Vsaka od človeških ledvic tehta približno 150–200 gramov.

Dr. Sachin Kathuria iz Sir Gangra Ram bolnišnice v Delhiju je povedal da so večje ledvice značilne za bolnike z omenjenim bolezenskim stanjem, vendar pa je izpostavil, da organa ne bi odstranili, v kolikor ne bi opazili simptomov infekcije oziroma notranjih krvavitev. »Pacient je imel hudo infekcijo, na antibiotike se ni odzval, velikost ledvice pa je pacientu povzročala tudi težave pri dihanju. Nismo imeli druge možnosti kot, da jo odstranimo,« je povedal.

Dr. Kathuria je izpostavil tudi to, da so kirurgi pričakovali povečano ledvico, velikost organa pa jih je kljub temu presenetila. »Njegova druga ledvica pa je še večja,« je povedal novinarjem omenjenega časnika.

Guinnessova knjiga rekordov sicer kot največjo ledvico beleži 4,5-kilogramski organ, vendar pa urološki dokumenti pričajo tudi o večjih. V ZDA so odstranili 9-kilogramsko ledvico, medtem ko so kirurgi na Nizozemskem pacientu odstranili le 300 gramov lažjo. 

Čeprav zahtevka za svetovni rekord še niso vložili, je dr. Kathuria zagotovil, da zdravniki še razmišljajo o tem.