za samske, pare in samohranilke

Poglejte, koliko znaša najemnina za nova stanovanja na Dunaju

G.G.
11. 11. 2019, 13.01
Posodobljeno: 11. 11. 2019, 13.50
Deli članek:

Avstrijska prestolnica velja za mesto z zgledno urejeno stanovanjsko politiko. Z novim projektom so si ta status še okrepili.

PID/Christian Jobst
Nova stanovanja v 10. dunajskem okrožju.

Pred dnevi so v okrožju Favoriten po dveh letih zaključili z gradnjo 120 stanovanj. Eno do petsobna stanovanja so velika od 40 do 100 kvadratnih metrov. 90 odstotkov vseh stanovanj je namenjenih samskim, parom različnih starosti, samohranilkam in samohranilcem z enim ali dvema otrokoma ter parom z enim otrokom. Najemnina znaša zgolj 7,50 evrov bruto na kvadratni meter, pri čemer najemniku ni treba plačati kavcije, so pojasnili na predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.

Tri stanovanjske stavbe obsegajo štiri, pet ali devet nadstropij. Soseska ima dvorišča, otroško igrišče, skupne terase in notranja dvorišča ter urbane skupnostne vrtove.

»Stanovanjska politika na Dunaju je res nekaj posebnega. Nikjer drugje nima socialna stanovanjska gradnja tako dolge in neprekinjene tradicije kot pri nas. Ne gre za naključje, ampak je rezultat politike, ki si stalno prizadeva, čim več Dunajčankam in Dunajčanom omogočiti kakovostna in dostopna stanovanja,« je ob vselitvi prvih najemnikov povedal dunajski župan Michael Ludwig.

PID/Christian Jobst
Dunaj namerava do konca prihodnjega leta zgraditi 4.000 občinskih najemniških stanovanj.

Pol milijona Dunajčanov v najemniških stanovanjih

Poleg 220.000 občinskih najemniških stanovanj, v katerih biva pol milijona Dunajčanov, avstrijska prestolnica svojim meščanom ponuja še dodatnih 200.000 subvencioniranih stanovanj, kar pomeni, da so ali zadružna ali najemniška z neprofitno najemnino. Tako trenutno kar 62 odstotkov vseh Dunajčanov živi v subvencioniranih stanovanjih. Ker se število prebivalcev vsako leto poveča za 30.000, na Dunaju vsako leto zgradijo med 7.000 in 9.000 subvencioniranih stanovanj.