S kršitvijo jedrskega dogovora z zahodnimi državami iz leta 2015, ki Iranu preprečuje izdelavo jedrskega orožja, Teheran krepi pritisk na druge podpisnice, da izpolnijo svoje obveznosti.

Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija se trudijo ohraniti težko dosežen dogovor, odkar so ZDA maja lani odstopile od njega in znova uvedle sankcije proti Iranu. Ob tem opozarjajo, da iransko odstopanje od zavez otežuje njihova prizadevanja.

Kamalvandi je pojasnil, so z vsemi procesi v Fordu seznanili Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). Njeni inšpektorji so po njegovih besedah tudi na kraju dogodka in nadzirajo dogajanje.

Iranska organizacija za jedrsko energijo je v Fordo povabila tudi iranske novinarje, medtem ko tuji novinarji nimajo dostopa.

V podzemnem obratu Fordo na goratem območju blizu šiitskega svetega mesta Kom so v četrtek začeli vbrizgavati uranov plin v 1044 centrifug.

Prekinitev bogatenja urana v reaktorju, ki ga je Iran dolgo skrival pred mednarodno skupnostjo, je bila ena od omejitev, na katere je Teheran pristal v zameno za odpravo mednarodnih sankcij.

Bogatenje urana je postopek, pri katerem lahko nastane tudi visoko obogateni uran, ki se uporablja za izdelavo jedrskih bomb.