Policija je s solzivcem hitro razgnala protestnike, ki so se zbrali v parku Victoria in ki niso upoštevali opozoril, da naj zapustijo protestni shod. Protestniki, mnogi oblečeni v črno in prepovedi navkljub z maskami na obrazu, so se nato razpršili po glavnih ulicah priljubljenega nakupovalnega središča z luksuznimi trgovinami Causeway Bay.

Pri tem je prišlo tudi do spopadov med policijo in skupino protestnikov, ki je blokirala ceste in uničevala trgovine. Med drugim naj bi uničili tudi okna prostorov kitajske državne tiskovne agencije Xinhua in na vhodu v stavbo zanetili požar. To je prvič v petih mesecih protestov, da je bila tiskovna agencija tarča nasilja protestnikov. Nekaj protestnikov je metalo jajca na policiste. Policija je pred železniško postajo Wan Chai preiskala okoli 40 ljudi in jih nato večje število aretirala.

V poslovnem središču Central so protestniki ob izhodu iz železniške postaje zanetili požar, metali opeko in molotovke na policiste ter postavili zapore. Posredovali so gasilci, ki so pomagali odstraniti razbitine in pogasiti ogenj, medtem ko je policija s solzivcem in gumijastimi naboji skušala zadrževati protestnike.

hongkong, protesti, vodni-topovi
Reuters
Protesti v Hongkongu.

Kitajska svari

Današnji protesti so potekali kljub svarilu iz Pekinga, kjer je vodstvo kitajske komunistične partije ob zaključku zasedanja v četrtek sporočilo, da bo Kitajska zagotovila stabilnost Hongkonga. Vodstvo je med drugim sklenilo, da je to posebno upravno območje "treba upravljati strogo v skladu z ustavo in temeljnim zakonom ter zaščititi dolgoročno blaginjo in stabilnost Hongkonga".

hongkong, protesti, vodni-topovi
Reuters
Protesti v Hongkongu.

Hongkong že več mesecev pretresajo protesti, ki so občasno tudi nasilni. Sprva je šlo za nasprotovanje predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, zdaj pa gre za splošno nezadovoljstvo zaradi vse večjega vmešavanja Pekinga v polavtonomno območje.