25-letnica budna med posegom

FOTO in VIDEO: Več deset tisoč ljudi v živo spremljalo tvegano operacijo

A.S.
30. 10. 2019, 08.47
Posodobljeno: 30. 10. 2019, 09.58
Deli članek:

V teksaški bolnišnici so kirurgi operirali Jenno Schardt. 25-letnica je bila med operacijo možganov pri zavesti, poseg pa so lahko preko prenosa v živo spremljali tudi uporabniki in uporabnice družbenega omrežja Facebook.

Methodist Dallas Medical Center
Jenna je bila med posegom pri zavesti.

Težave 25-letnega dekleta so se začele med študijem za poklicno terapevtko. V nekem trenutku je na delu izgubila sposobnost govora. Hitro so jo prepeljali v bolnišnico, zdravstveni pregledi pa so pokazali, da ima v glavi krvni strdek. 

V torek so zdravniki v Teksasu Jenno operirali. Odstranili so ji del lobanje in prižgali Facebook Live – prenos v živo, ki ga to družbeno omrežje omogoča. Gledalci so lahko kar 45 minut spremljali potek kirurške operacije v medicinski ustanovi Methodist Dallas. Kot številni drugi nevrokirurški posegi, je tudi ta potekal, medtem ko je bila Jenna pri zavesti. S tem so lahko zdravniki nadzorovali in spremljali možganske funkcije ob delu tkiva, ki so ga odstranjevali, da bi pacientkine kognitivne funkcije prizadeli v najmanjši meri.

Nevrokirurg dr. Nimesh Patel je novinarjem britanskega časnika Guardian povedal, da snemanje operativnega posega Jenne ni motilo. “Uresničitev ideje predvajanja operativnega posega v živo ni povsem enostavna, Jenna pa je bila ravno toliko zagnana, kot smo bili mi. Skupnosti je želela pokazati, da lahko tovrstne težave popravimo. Je naša vzornica in zato jo podpiramo,” je dodal. 

Prenos v živo je spremljalo več kot 45 tisoč gledalcev, v bolnišnici pa so dejali, da so se zaradi pravilnika družbenega omrežja izogibali prikazovanju krvi. Številni so se v komentarjih zahvalili Schardtovi. "Sedaj, ko sem si ogledala to operacijo, bom tudi sama lažje prestala svojo," je zapisala ena od uporabnic. 

Poseg je bil uspešen, Jenna bo še nekaj dni okrevala v bolnišnici, potem pa bo lahko odšla domov.