Deseti dan

V Libanonu zahtevajo odstop celotne politične garniture

G.G./STA
26. 10. 2019, 19.19
Posodobljeno: 26. 10. 2019, 19.23
Deli članek:

Po celotnem Libanonu so danes protestniki blokirali ceste in se že deseti dan zapored podali na ulice, da bi po lastnih navedbah kljubovali Hezbolahu, ki skuša zajeziti njihovo gibanje.

Reuters
Na ulicah Bejruta so proti vladi protestirali tudi sodniki.

Glavne ceste v Libanonu so danes ostale zaprte, vojska pa je skušala odpreti ključne poti. Ob tem so iz vojske sporočili, da se bodo pogajali s protestniki in se bodo vzdržali uporabi sile.

V mestu Bedavi v bližini pristaniškega mesta Tripoli je kljub temu prišlo do izgredov med vojsko in protestniki, ki so želeli zapreti glavno cesto. Po navedbah zdravniških virov so bili v streljanju ranjeni najmanj štirje ljudje, še sedem pa v izgredih z vojsko.

Protestniki v Libanonu že vse od 17. oktobra zahtevajo odstop celotne politične garniture, ki jo obtožujejo sistematične korupcije. Po 20. oktobru, ko se je na ulicah Bejruta in številnih drugih mestih zbralo na sto tisoče protestnikov, je število protestnikov nekoliko upadlo, a bi lahko ob koncu tedna protesti postali spet bolj množični.

Vodja vplivnega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasralah je v petek svoje pristaše sicer pozval, naj ne hodijo na ulice, in opozoril, da bi odstop vlade privedel do kaosa v državi in zloma gospodarstva.