Skrajni ukrep ali ustrezna odločitev?

Dijakom, ki niso poravnali stroškov malice, prepovedali udeležbo na maturantskem plesu

A.S.
24. 10. 2019, 08.20
Posodobljeno: 24. 10. 2019, 08.33
Deli članek:

Srednja šola Cherry Hill v ameriški zvezni državi New Jersey se je odločila, da bo kaznovala dijake, ki niso poravnali stroškov šolske malice.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Predhodno so v omenjeni šoli zagato poskušali reševati tako, da so neplačnikom postregli zgolj s tuninimi sendviči, vendar pa je to naletelo na številne kritike, zato so svojo odločitev preklicali. 

Tokrat pa so bili njihovi ukrepi bolj skrajni. Šolski svet Cherry Hilla, ki nadzoruje 19 različnih šol (z 11 tisoč študenti) je pretekli teden sprejel odločitev, da dijakom, ki imajo več kot 75 dolarjev (približno 67 evrov) dolga, prepove udeležbo na maturantskem plesu in ekskurzijah.

Šolski nadzornik dr. Joseph Meloche je povedal, da je cilj odločitve šolskega sveta doseganje občutka odgovornosti pri dijakih in njihovih starših. Ravno zato je Meloche zavrnil ponudbo lokalnega podjetnika Steva Ravitza, da poravna stroške (tj. 15 tisoč dolarjev) vseh neplačanih obrokov. Cena šolskega kosila oziroma malice v omenjeni šoli sicer znaša sicer 3 dolarje (2,7 evra).

Predsednik šolskega sveta Eric Goodwin pa je povedal, da z Ravitzovo ponudbo ne bi rešili vzroka, temveč zgolj posledico. »Zgolj izbris dolga ni dovolj. Starši teh otrok so finančno preskrbljeni, a so se odločili, da računov malic pač ne poravnajo«.