Svet

Odstopil vodja vatikanske žandarmerije. Razlog? Uhajanje zaupnih podatkov

A.S./STA
14. 10. 2019, 18.59
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 19.02
Deli članek:

Zaradi uhajanja zaupnih podatkov v medije je odstopil vodja vatikanske žandarmerije Domenico Giani, so danes sporočili iz vatikanskega tiskovnega urada.

Profimedia
Papež Frančišek in Domenico Giani

57-letni Giani, ki je vatikansko žandarmerijo vodil 20 let, sicer vztraja, da ni odgovoren za uhajanje informacij.

Italijanski tednik L'Espresso in nekateri drugi mediji so nedavno objavili dokument vatikanske policije o suspendiranju petih vatikanskih uradnikov, pod katerim je podpisan Giani. Peterica naj bi bila tarča kazenske preiskave v zvezi z nezakonitimi finančnimi transakcijami v imenu osrednje vatikanske uprave, Rimske kurije.

Po navedbah medijev gre za investicije v luksuzno nepremičnino v Londonu in uporabo sredstev iz papeževega osebnega dobrodelnega sklada.

Tiskovni urad v Vatikanu je uhajanje informacij danes obsodil in ga označil za "presedan, kar zadeva dostojanstvo vpletenih in ugled žandarmerije".

Giani je v pogovoru za vatikanske medije potrdil, da proti osebam, omenjenim v dokumentu, poteka preiskava in da so proti njim uvedli "upravni ukrep". Dodal je, da je bil papež Frančišek razočaran zaradi razkritja njihovih identitet. "Kot poveljnika me je sram zaradi tega, kar se je zgodilo," je še povedal.