Na obisku v Savdski Arabiji

"Rusko-savdsko usklajevanje je nujen element za zagotavljanje varnosti na Bližnjem Vzhodu"

A.S./STA
14. 10. 2019, 16.59
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 18.13
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prispel na obisk v Savdsko Arabijo, kjer je ob začetku pogovorov s savdskim kraljem Salmanom poudaril, da je sodelovanje med Moskvo in Rijadom ključni element za zagotavljanje varnosti na Bližnjem Vzhodu in Severni Afriki.

Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin.

"Rusko-savdsko usklajevanje vidimo kot nujen element za zagotavljanje varnosti na Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki," je dejal Putin. Izrazil je prepričanje, da bo brez sodelovanja Savdske Arabije težko doseči pošteno in dolgoročno rešitev kateregakoli od problemov v regiji.

Savdski kralj Salman je poudaril, da Savdska Arabija ceni dejavno vlogo Rusije v regiji in svetu ter dodal, da je Rijad zavezan sodelovanju z ruskim vodstvom pri vseh vprašanjih. Pri tem je poudaril, da lahko "njihova rešitev" pomaga krepiti varnost, stabilnost in mir, prispeva k boju proti terorizmu in ekstremizmu ter omogoči gospodarsko rast.

Pogovori dveh voditeljev v Rijadu so po poročanju tiskovne agencije Tass namenjeni razmeram v Siriji, Perzijskem zalivu, palestinsko-izraelskemu konfliktu, pa tudi usklajevanju ukrepov za stabilizacijo cen nafte.

Putin je izrazil upanje, da bo njegov obisk v Savdski Arabiji dal novega zagona dvostranskemu sodelovanju med državama ter pohvalil rast trgovske menjave. Izpostavil je tudi, da je bil ustanovljen rusko-savdski gospodarski svet, ki združuje predstavnike večjih podjetij obeh držav.

Spomnil je tudi, da bo Savska Arabija naslednje leto predsedovala skupini G20. "Na vrhu v Osaki smo imeli zelo plodne pogovore s prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom in se dogovorili za podaljšanje poslov v formatu OPEC+ s ciljem stabilizacije globalnega naftnega trga," je dejal Putin.