Britansko vrhovno sodišče je razsodilo

Johnsonov suspenz parlamenta nezakonit

J.P./STA
24. 9. 2019, 12.01
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 14.44
Deli članek:

Odločitev britanskega premierja Borisa Johnsona o začasni prekinitvi dela parlamenta je bila nezakonita, je danes razsodilo britansko vrhovno sodišče.

Profimedia
Boris Johnson

"To je imelo izjemne posledice za temelje naše demokracije," je po poročanju britanskega BBC poudarila predsednica sodišča Brenda Hale.

Pojasnila je, da je vseh enajst sodnikov soglasno odločilo, da je odločitev neveljavna ter da morata o nadaljnjih korakih odločiti predsednika obeh domov britanskega parlamenta.

Boris Johnson je začasen suspenz parlamenta predlagal konec avgusta, češ da ga potrebuje za predstavitev nove agende notranje politike, kraljica Elizabeta II. pa ga je odobrila. Prekinitev se je začela 10. septembra in naj bi trajala do 14. oktobra.

Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili. Johnson je odločen, da bo Velika Britanija izstopila iz EU 31. oktobra.

Johnson: Odločitev vrhovnega sodišča bomo spoštovali

Johnson je zatrdil, da bo vlada spoštovala današnjo razsodbo britanskega vrhovnega sodišča. Dodal je, da se z odločitvijo sodišča ne strinja, da pa se bo parlament vrnil na delo. Ponovil je, da se mora brexit zgoditi 31. oktobra. "Očitno je to odločitev, ki jo bomo spoštovali, spoštovali bomo sodni proces," je dejal Johnson po poročanju britanskega BBC.

"Mislim, da to ni pravilna odločitev, a šli bomo naprej in seveda se bo parlament vrnil na delo," je dodal. "Menijo, da suspenz, za katerega smo se odločili, ni nekaj, kar bi lahko odobrili," je še komentiral premier v New Yorku, kjer se udeležuje zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Ob tem je ponovil svoje stališče, da je najpomembneje, da Združeno Kraljestvo izstopi iz EU 31. oktobra. Na vprašanje, ali se namerava za svojo odločitev opravičiti, pa je Johnson ocenil, da razsodba sodišča "ni bila pravilna odločitev".