Napačna nosečnica

Zdravniki opravili splav, čeprav je prišla le po prehranska dopolnila

S.R.
24. 9. 2019, 11.58
Deli članek:

Južnokorejska policija preiskuje primer velike zdravniške napake v eni od bolnišnic v prestolnici, kjer je zaradi malomarnosti splavila »napačna« nosečnica.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nosečnica, ki je v maternici nosila šest tednov star fetus, se je 7. avgusta letos odpravila v bolnišnico v Seulu, glavnem mestu Južne Koreje. Zdravnik je zaradi birokratske napake, zmešnjave pri zdravstvenih kartotekah in dejstva, da v bolnišnici niso preverili njene identitete, zmotno opravil splav, poroča CNN. Primer oziroma zdravnika in medicinsko sestro, ki je pri splavu sodelovala, zdaj preiskuje policija, ki je že sporočila, da sta »napako« oba priznala. Zoper oba so podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja, storjenega iz malomarnosti. 

Bolnica se je sicer v bolnišnici zglasila zgolj zaradi prehranskega dopolnila, ki bi ga morala prejeti intravenozno, a ji je medicinska sestra, ki ni preverila njene identitete, vbrizgala sredstvo za splošno anestezijo. Posega, ki bi ga morali opraviti na drugi nosečnici, se tako sploh ni zavedala. 

V Južni Koreji je umetna prekinitev nosečnosti v večini primerov prepovedana, a jo vseeno nezakonito opravljajo v številnih bolnišnicah in klinikah. Dovoljena je le v primeru dednih bolezni in nosečnosti, ki so posledica posilstva ali incesta, ter kadar je ogroženo življenje nosečnice. Ustavno sodišče je aprila letos sicer odločilo, da je prepoved neustavna in da morajo zakonodajalci do konca leta 2020 izvesti ustrezne zakonodajne spremembe. Po ocenah južnokorejskega ministrstva za zdravje so lani v državi izvedli približno 50.000 splavov, a bi lahko bila številka še precej višja.