Vsi so na tleh

FOTO: Adriina letala prizemljena, "prizemljeni" tudi potniki, ki so zjutraj vseeno odrinili na Brnik

S.R./STA
24. 9. 2019, 10.24
Posodobljeno: 24. 9. 2019, 10.55
Deli članek:

Adria Airways je za danes in jutri odpovedala svoje lete, nekateri potniki potniki, ki bi morali sesti na njena letala, pa so danes zjutraj vseeno prišli na ljubljansko letališče. Osebje Fraporta Slovenije, ki upravlja z letališčem, jim je pomagalo z informacijami. Adria je sicer vendarle ohranila povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu.

Bobo
Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z Adrio, so danes vseeno prispeli na letališče.

V Fraportu Slovenija, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, obžalujejo nastalo situacijo z Adrio Airways. Adria je namreč za danes in sredo odpovedala večino lete. Tako Adria ne bo letala na nobeno od destinacij, ki jih ponuja z Brnika. To so Amsterdam, Bruselj, Dunaj, Koebenhavn, Manchester, München, Pariz, Podgorica, Praga, Priština, Sarajevo, Skopje, Sofija, Tirana in Zürich. Vendarle je ohranila povezavo z najpomembnejšim vozliščem nemške Lufthanse v Frankfurtu. Tako bo danes poletela iz Frankfurta proti Ljubljani, v sredo pa iz Ljubljane v Frankfurt, so sporočili iz letalskega prevoznika. Potnikom, ki naj bi z njimi potovali danes in v sredo, svetujejo, naj se obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice. Ob tem so zatrdili, da intenzivno iščejo rešitve skupaj s potencialnim investitorjem. "Cilj vseh vpletenih je, da Adria Airways znova in v celoti poleti in da bo prekinitev samo začasna," so izpostavili.

"Naša prva skrb v teh dneh je namenjena potnikom in izvajanju varnih in rednih letalskih operacij," so poudarili v Fraportu Slovenija, kjer potnikom svetujejo, naj sledijo navodilom letalskega prevoznika. Kot so pojasnili, tako kot v ponedeljek tudi danes na letališču delujeta okrepljen klicni center in okrepljena služba potniških storitev prevoznikov.

Bobo
Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z Adrio, so danes vseeno prispeli na letališče.

Prevoz z letališča

Nekateri potniki so danes kljub odpovedanim letom prišli na letališče. "V skladu s svojimi pristojnostmi jim je naše osebje iz službe za oskrbo potnikov pomagalo z informacijami," so pojasnili v Fraportu in dodali, da so zjutraj na svoje stroške za potnike organizirali avtobusni prevoz z letališča. Tistim, ki so na letališče prišli s svojimi avtomobili, pa so omogočili prost izhod s parkirišča. 

Dokler ne bodo imeli jasnih informacij, kaj bo z Adrio, ki je začasno prekinila letenje, a še naprej išče rešitve, v Fraportu Slovenija ne bodo odgovarjali na konkretna vprašanja o morebitnem prometu na letališču brez Adrie Airways. Kot poudarjajo, pa letalski prevozi obstajajo predvsem zaradi potreb trga oziroma povpraševanja po potovanjih z letali, kar govori v prid nadomestitve tistih povezav, ki so tržno zanimive in potencialno dobičkonosne. 

Bobo
Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z Adrio, so danes vseeno prispeli na letališče.

Kdo vse leti z brniškega letališča?

Adria sicer prepelje kar polovico potnikov na ljubljanskem letališču, s katerega trenutno redno leti še deset drugih prevoznikov, ki svoje lete še naprej opravljajo skladno z voznim redom. To so Aeroflot, Air France, Air Serbia, Easyjet, Finnair, LOT Polish Airlines, Montenegro Airlines, Transavia, Turkish Airlines in Wizz Air. 

Air Serbia v poletnem voznem redu, ki velja do 25. oktobra, leti v Beograd in Niš, Air France v Pariz, Aeroflot v Moskvo, Montenegro Airlines v Podgorico, Easyjet v London in Berlin, Lot v Varšavo, Turkish Airlines v Istanbul, Wizzair v Bruselj in London, Finnair v Helsinke ter Transavia v Amsterdam. British Airways je letos poleti Brnik povezoval z londonskim letališčem Heathrow, obstaja pa možnost, da bo uvedel polete tudi v preostalih delih leta. Vozni red za zimsko sezono je sicer še v pripravi. 

Bobo
Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z Adrio, so danes vseeno prispeli na letališče.

Na vlak, avtobus ali v kombi

Zaradi Adriinih težav se potniki po poročanju časnika Finance že preusmerjajo k drugim prevoznikom. Mednarodni vlaki so od takrat, ko je Adria začela odpovedovati več letalskih povezav, bolj polni, Slovenske železnice pa imajo v mednarodnem prometu letos za 16 odstotkov več potnikov kot v istem obdobju lani. 

Močno rast povpraševanja po navedbah časnika beležita tudi prevoznika Goopti in Nomago. Pri Gooptiju je rast povpraševanja največja po prevozih v Benetke in Trbiž. Ocenjujejo, da v zadnjih dneh dobivajo približno sto dodatnih potnikov dnevno, ki bi sicer potovali z Adrio. Pripravljeni so tudi na "kratkoročne urgentne situacije". Pri Nomagu pa so od začetka septembra do začetka tega tedna do dunajskega in beneških letališč že prepeljali več potnikov kot v celotnem avgustu.

Bobo
Nekateri potniki, ki bi morali odpotovati z Adrio, so danes vseeno prispeli na letališče.