Mrhovinar

Plavalko v zalivu v Rogoznici zbodel ognjeni črv

G.G.
25. 8. 2019, 17.35
Posodobljeno: 25. 8. 2019, 17.49
Deli članek:

Starejšo žensko je v začetku tedna v zalivu Peleš v hrvaški Rogoznici oplazil ognjeni črv.

Profimedia
Ognjeni črv se najpogosteje zadržuje na peščenem dnu, najdemo pa ga tudi med livadami morske trave.

Plavalko je zapeklo, prepozno je opazila "sovraga", ognjenega črva. Na obali je odstranila ščetine, ki so ji predrle kožo, kljub temu pa ji je noga začela otekati, poroča Šibeniški portal. Bolečina se je stopnjevala, postalo ji je slabo, dobila je vročino, zato je zvečer poiskala zdravstveno pomoč.

"Zdravniki so mi dali injekciji, da bi se stanje umirilo," je povedal občanka Rogoznice, ki je še nekaj dni imela oteklino. Govorice so se razširile in domačini so se v naslednjih dneh izogibali plavanju v tem zalivu.

Profimedia
Videli so že 30 centimetrov dolge. Poraščen je z gostimi ščetinami, ki ob dotiku predrejo kožo in povzročijo srbenje, vnetje, bolečino in oteklino vbodlega mesta.

Spletni portal Index piše, da nekateri prebivalci za pojav ognjenega črva v zalivu krivijo bližnjo ribogojnico. Na spletu so namreč prebrali, da tega črva, ki se lahko v odrasli dobi raztegne 20 centimetrov v dolžino, privlačijo ostanki rib. Te pa v morje mečeje ljudje, ki tam čistijo ribe. In res, če pogledamo na wikipedijo (in v tem nedeljskem popoldnevu nimamo časa prebirati strokovne literature ali gnjaviti poznavalcev), ognjeni črv se "pogosto hrani tudi z mrhovino".

Lastnik bližnje ribogojnice Ivan Klisović "umirja žogo". Pravi, da je ognjene črve opaziti povsod po Jadranskem morju, kdaj jih je več, spet drugič pa manj. Odločno pa zavrača ocene, da bi se črvi razmahnili zaradi ribogojnice.