podnebne spremembe

Islandci na pogrebu v slovo ledeniku

B.K.
19. 8. 2019, 08.21
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 08.24
Deli članek:

Islandci so izgubo prvega njihovega ledenika obeležili s pogrebno slovesnostjo.

Reuters
Pogreb za umrli ledenik.

Medtem, ko smo na Zemlji izmeriji najtoplejši julij v zgodovini beleženja temperature, so Islandci na goli skali na zahodu otoka postavili bronast nagrobnik. Ta tam stoji v spomin ledeniku Okjokullu, prvi žrtvi globalnega segrevanja v najsevernejši evropski republiki.

Pogreba se je udeležilo okoli 100 ljudi, med njimi pa je bilo opaziti tudi premierko Katrín Jakobsdóttir, nekdanjo komisarko za človekove pravice pri Združenih narodih Mary Robinson in mnogo znanstvenikov in raziskovalcev. Mnogo udeležencev je bilo vidno zaskrbljenih in razžaloščenih.

RICE University
Spominska plošča.

Spominska plošča, naslovljena "Pismo prihodnosti", opozarja na katastrofalne posledice podnebnih sprememb. Naslavlja prihodnje generacije, katerim priznava, da se danes zavedamo nevarnosti okoljskih sprememb. "V naslednjih 200 letih bo ista usoda dočakala vse naše ledenike. Ta spomenik smo postavili, da priznamo, da vemo, kaj se dogaja in kaj je potrebno storiti. Le vi veste, ali nam je uspelo."

Islandija vsako leto izgubi 11 milijard ton ledu. Znanstveniki se bojijo, da bo do leta 2200 izgubila vseh 400 ledenikov, ki trenutno predstavljajo 11 odstotkov površine otoka.

Reuters
Ledenik Okjokull je prva žrtev podnebnih sprememb na Islandiji.