grace 1

ZDA niso uspele s pridržanjem iranskega tankerja

B.K./STA
19. 8. 2019, 07.03
Posodobljeno: 19. 8. 2019, 07.07
Deli članek:

Iranski tanker, ki so ga v začetku julija zasegle gibraltarske oblasti, je v nedeljo pozno zvečer izplul iz Gibraltarja.

Reuters
Iranski tanker Grace 1.

Oblasti britanskega prekomorskega ozemlja Gibraltar so v nedeljo zavrnile zahtevo ZDA, naj pridržijo iranski tanker Grace 1, ker da krši ameriške sankcije proti Iranu.

Izplutje tankerja, ki se je med pridržanjem preimenoval iz Grace 1 v Adrian Darya 1, je potrdil iranski veleposlanik v Londonu Hamid Baeidinedžad, gibraltarska televizija pa je objavila posnetek, na katerem je videti, kako je ladja izplula. S spletne strani za spremljanje pomorskega prometa marinetraffic.com je razbrati, da tanker pluje proti vzhodu.

Gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije EU. Gibraltarsko vrhovno sodišče je v četrtek odredilo izpustitev tankerja, ker so gibraltarske oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji.

Ameriške sankcije v EU ne veljajo

Ameriško pravosodno ministrstvo je nato v petek zahtevalo zaseg iranskega naftnega supertankerja, ker da krši ameriške sankcije, ko tovori nafto za iransko revolucionarno gardo. V ZDA so pred časom iransko gardo razglasili za teroristično organizacijo. A v Gibraltarju so to v nedeljo zavrnili. Tamkajšnja vlada je sporočila, da ne morejo zahtevati tovrstne sodne odredbe, ker ameriške sankcije proti Iranu v EU ne veljajo.

Tanker je sicer pred pridržanjem v Gibraltarju plul pod zastavo Paname, a mu je ta nato odrekla pravico do plovbe pod to zastavo, ker naj bi ladja sodelovala ali bila povezana s financiranjem terorizma. Zdaj pluje pod iransko zastavo. Ladjo so tudi preimenovali iz Grace 1 v Adrian Darya 1.