Znani prvi izsledki obdukcije

Prišli smo na dopust, da bi uživali z otroki, zdaj se vračamo z Milo v krsti

S.R.
18. 8. 2019, 20.29
Posodobljeno: 18. 8. 2019, 20.33
Deli članek:

Znani so prvi izsledki obdukcije srbske deklice, ki ji je na Vlasinskem jezeru nenadoma postalo slabo, nato pa je kljub velikim naporom zdravnikov v bolnišnici za vedno zastisnila oči.

Facebook
Družina Janković, ko je bila Mila še živa.

Čeprav bodo rezultati končne analize znani šele čez dobra dva tedna, prvi izsledki obdukcije kažejo, da se je deklica zadušila zaradi vode v pljučih. Kot smo o petkovi tragediji na Vlasinskem jezeru na jugovzhodu Srbije poročali tudi na našem portalu, sta njena starša takoj, ko sta videla, da jo je obšla slabost, na pomoč poklicala reševalce, a ti niso imeli na voljo reševalnega vozila. Za srbske medije je spregovoril Miroslav Janković, oče komaj dve leti stare Mile. Pojasnil je, da sta najprej opozorila osebje restavracije, ti pa so poklicali nujno pomoč. Reševalno vozilo ni bilo na voljo, v ordinaciji pa je bil samo dežurni zdravnik, ki ustanove ni smel zapustiti. 

Družina, oče in mati Miroslav in Biljana ter dvojčici Mila in Lena, so v od jezera dobrih 60 kilometrov oddaljeno mesto Vranje prispeli prejšnjo soboto. Odpravili so se na počitnice k sorodnikom. V četrtek so nato prispeli na jezero, kjer so imeli rezerviran apartma. Po večerji so se odpravili v sobe, deklica pa naj bi se počutila dobro, zadnje dni ji je le nekoliko nagajal nos. Miroslav je pojasnil, da ji niso dajali zdravil, po potrebi so ji le obrisali nos. Sledila je usodna noč. 

Ne krivi zdravnikov 

Mili je v sobi nenadoma postalo slabo. Ko sta starša izvedela, da reševalno vozilo ni na voljo, se je mama Biljana z Milo do zdravnika odpravila sama, Miroslav pa je ostal v sobi z Leno. »Z nikomer od zdravniške službe nisem bil v stiku in nikogar ne morem kriviti. Otrok se je že v sobi začel dušiti, rokica pa ji je v nekaj minutah pomodrela, ampak je dajala še znake življenja,« je po poročanju srbskih medijev opisal oče. Le 12 minut pozneje je kombi z mamo Biljano in malo Milo na pol poti dohitela zdravniška ekipa, ki je na pot krenila iz drugega kraja. Za Milo je bilo že prepozno. »Prišli smo na dopust, da bi z otroki dva tedna uživali, zdaj pa se vračamo z Milo v krsti,« je še dejal skrušen Miroslav.

Družinski tragediji pa še ni videti konca, saj se Miroslav trenutno nahaja v bolnici v Vranju, kjer so zaradi pljučnice zadržali tudi sestro dvojčico. »Na pregled v Vranje sma odpeljala tudi drugo deklico. Izkazalo se je, da se je okužila z nekim virusom in da ima pljučnico. Ostal sem z njo v bolnišnici, soproga pa je doma z družino, ker jo je ta tragedija povsem zlomila,« je pojasnil oče.