Letalo trčilo v jato galebov in zasilno pristalo

FOTO in VIDEO: Čudež nad Ramenskom. To sta junaška pilota, ki sta preprečila katastrofo

A.S.
15. 8. 2019, 17.22
Posodobljeno: 15. 8. 2019, 18.11
Deli članek:

Blizu Moskve je letalo Airbus A321 s 226 potniki in sedmimi člani posadke kmalu, potem ko je vzletelo, trčilo v jato ptic. Posadki in potnikom pa sta življenje rešila spretna pilota.

Profimedia
Airbus A321 ruske letalske družbe Ural Airlines je bil namenjen proti Simferopolu na polotoku Krim

Airbus A321 ruske letalske družbe Ural Airlines je bil namenjen proti Simferopolu na polotoku Krim, kmalu zatem ko je zapustil letališče Žukovski v Moskvi, pa se je zgodilo. Letalo je trčilo v jato galebov, kot piše BBC, pa je številne ptice poskrkalo v motorje.

“Pet sekund zatem, so luči na desni strani letala začele utripati,” je povedal en od potnikov in dodal, da se je letalo močno treslo, prav tako je potnike dodatno preplašil vonj po zažganem.

Pilota sta se takoj odločila za pristanek, med potniki pa je zavladala tišina. “Čakali smo na to, kaj se bo zgodilo. Zadeli smo tla, glasno je počilo,” je opisala potnica. 41-letni Damir Jusupov in 23-letni Georgy Murzin sta morala zasilno pristati na koruznem polju z ugasnjenim motorjem in pospravljenimi kolesi.

Številni potniki so takoj po zasilnem pristanku začeli teči stran od letala. Rusko ministrstvo za zdravje pa je potrdilo, da se je v nesreči poškodovalo 23 ljudi, med njimi devet otrok. Poškodovane potnike so rešilne enote odpeljale v bolnišnico.

Čeprav je na letalu preveč škode, da bi še kdaj poletelo, je letalska družba ponosna na pilota. Za njiju so imeli le besede hvale in ju označili za junaka: “Zbranost in prefesionalnost dveh pilotov sta botrovali temu, da se je letalo izognilo katastrofalnemu izidu”.

Kot piše BBC, bodo potnikom, ki želijo svojo pot nadaljevati, omogočili alternativne lete.

Ruski mediji so zasilni pristanek poimenovali kot “čudež nad Ramenskom” in ga primerjali s tistim na reki Hudson.

Profimedia
Številni potniki so takoj po zasilnem pristanku začeli teči stran od letala.