Svet

Laburisti napovedali nezaupnico vladi, da bi preprečili brexit brez dogovora

A.S./STA
15. 8. 2019, 13.45
Posodobljeno: 15. 8. 2019, 13.45
Deli članek:

Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je v sredo zvečer sporočil, da namerava njegova stranka vložiti glasovanje o nezaupnici vladi premierja Borisa Johnsona, da bi preprečili brexit brez dogovora.

Reuters
Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn.

V pismu vodjem ostalih političnih strank ter nekaterim poslancem je Corbyn še zapisal, da vlada nima mandata za izstop iz EU brez dogovora.

"Zato nameravam vložiti glasovanje o nezaupnici ob prvi priložnosti, ko bomo prepričani, da nam lahko uspe," je v pismu še zapisal Corbyn.

Po uspešnem glasovanju o nezaupnici pa je Corbyn pripravljen za omejen čas prevzeti vodenje vlade, da bi preprečil brexit brez dogovora. Kot je še zapisal, bi v vlogi premierja sklical predčasne volitve ter zagotovil potrebno podaljšanje roka za izstop in nov referendum o brexitu.

"Naša prednostna naloga bi morala biti, da sodelujemo v parlamentu, da preprečimo zelo škodljivi brexit brez dogovora," povzetek pisma objavljajo mediji.

Johnson vztraja, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila 31. oktobra, kot je predvideno, in to z dogovorom z unijo ali brez njega. Johnsonova vlada poudarja, da si bo energično prizadevala za dogovor o brexitu, a vztraja, da je treba iz obstoječega dogovora odstraniti irsko varovalo, ki naj bi po tolmačenju unije preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg. A EU odločno vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi irsko varovalo. Se je pa pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.