"Pozivamo Iran, naj ne nadaljuje z ukrepi, s katerimi spodkopava jedrski sporazum, ter da zaustavi in povrne na staro stanje vse aktivnosti, ki niso v skladu z JCPoA, vključno s proizvodnjo nizko obogatenega urana," je dejala Maja Kocijančič, tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini.

Dodala je, da so novice iz Teherana zaskrbljujoče. Pri EU še vedno vztrajajo, da je jedrski sporazum ključni dogovor za varnost regije in širše ter da so vsi ukrepi usmerjeni v ohranitev dogovora. Ob tem je zagotovila, da so predstavniki EU stalno v kontaktu s Teheranom.

Pozivu Mogherinijeve so se pridružili tudi zunanji ministri Francije, Nemčije in Velike Britanije. "Pozivamo vse strani, naj delujejo odgovorno v smeri zmanjšanja napetosti glede iranskih jedrskih aktivnosti," so še zapisali v skupni izjavi.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v ponedeljek potrdila, da je Iran obogatil uran nad zgornjo mejo 3,67 odstotka, ki je bila določena v mednarodnem jedrskem sporazumu iz leta 2015. Iz Teherana pa so v ponedeljek sporočili, da so uran obogateli na več kot 4,5 odstotka.

Iran je v ponedeljek še napovedal, da bo v 60 dneh izvedel tretjo fazo odstopa od jedrskega sporazuma, če preostale podpisnice ne bodo našle načina, kako se upreti ameriškim sankcijam proti Teheranu. V okviru tretje faze bi Iran ponovno zagnal reaktorje s težko vodo, da bi lahko proizvajali plutonij.

V skladu z mednarodnim jedrskim sporazum lahko Iran bogati uran samo do ravni 3,67 odstotka, kar je dovolj za proizvodnjo električne energije, vendar daleč pod 90-odstotno stopnjo, potrebno za izdelavo jedrskega orožja. Že prejšnji teden je Iran presegel dogovorjeno zgornjo mejo 300 kilogramov zalog do 3,67 odstotka obogatenega urana.