Pobegnil s kolesom

Pri sosedih Andrija streljal na uslužbence centra za socialno delo, ugasnilo eno življenje, za drugega se še borijo

J.P.
9. 7. 2019, 14.40
Posodobljeno: 9. 7. 2019, 19.49
Deli članek:

Ubita je bila uslužbenka tamkajšnjega centra za socialno delo, njen sodelavec pa je hudo ranjen.

Nekaj minut po poldnevu so v Centru za socialno delo v Đakovu na Hrvaškem odjeknili streli. 59-letni Andrija D. je pokončal uslužbenko Blaženko P. (50) in ranil pravnika omenjenega centra Ivana Pavića (35) – v bolnišnici v Osijeku se borijo za njegovo življenje, poroča 24sata. Napadalec naj bi imel duševne težave, predhodno se je že zdravil na psihiatričnem oddelku. 

Že grozil socialni delavki

Strelec je pobegnil s kolesom proti jezeru Bajer, tamkajšnji policisti ga še vedno iščejo. Domačini so za Jutarnji list povedali, da gre za brezposelnega moškega, ločenega, ki cele dnevi visi po lokalih. Glas Slavonije pa poroča, da je napadalec že pred časom grozil tej socialni delavki, v pisarno naj bi prihajal tudi večkrat na teden. Direktor varnostnih enot Šimun Buzov je povedal, da je bil napadalec vsakič, ko je obiskal Center za socialno delo, nemiren. Andrija D. pa je tokrat v torbici v objekt prinesel tudi orožje. Varnostnik sicer strelov ni slišal, reševalce je poklical, potem ko so mu povedali, da je v objektu prišlo do streljanja. 

V Đakovo je prišla tudi hrvaška ministrica za demografijo, družino, mlade in socialno politiko Nada Murganić, župan Marin Mandarić pa je družini izrekel sožalje. Murganićeva je izpostavila, da je do podobnega incidenta prišlo pred 19 leti v Splitu, do groženj uslužbencem Centra za socialno delo v različnih hrvaških mestih pa prihaja pogosto. "Ravno tisti, ki najbolj pomagajo našim meščanom, so na koncu žrtve. Težko je razumeti," je dodala. 

V mestu je sicer mrgolelo policistov in pripadnikov posebnih enot, ki so sporočili, da so našli kolo. Prav tako so obkolili hišo, v kateri naj bi osumljeni Andrija D živel. 

Oglasila se je tudi hrvaška predsednica

Kolinda Grabar-Kitarović je zapisala, da obsoja vsako obliko nasilja ter izrazila sožalje družini preminule. Hrvaški premier Andrej Plenković pa je incident označil kot tragedijo.