Dan neodvisnosti

Islamska država grozi, da bodo jutri spet udarili, grožnja so tudi skrajne desničarske skupine

R.T.
3. 7. 2019, 10.25
Posodobljeno: 3. 7. 2019, 10.29
Deli članek:

Američani spomin na 4. julij 1776, ko je kongres razglasil neodvisnost od britanskega imperija, obeležujejo z družinskimi pikniki in uživanjem v ognjemetih.

Profimedia
Doslej so ponavadi bolj opozarjali na željo islamskih teroristov, da pokvarijo razpoloženje z bombnimi napadi (fotografija je simbolična).

Varnostno-obveščevalne agencije ZDA so pred letošnjim praznovanjem dneva neodvisnosti 4. julija izdale posebno opozorilo pred možnostjo napadov skrajnih desničarskih skupin ali posameznikov. Doslej so ponavadi bolj opozarjali na željo islamskih teroristov, da pokvarijo razpoloženje z bombnimi napadi, letos pa svarijo pred uporabo strelnega orožja, avtomobilov in nožev.

FBI priznava, da je v zadnjih letih veliko več aretacij in smrti zaradi dejanj domačih desničarskih skrajnežev kot pa islamskih teroristov. FBI spremlja okrog 1000 posameznikov, ki se navdušujejo nad islamskim terorizmom in okrog 850 posameznikov, ki se navdušujejo nad rasizmom in neonacizmom.

4. julij

Podobe, ki jih po spletnih prostranstvih širijo džihadisti, prikazujejo razne ameriške znamenitosti v stanju razdejanja ter ameriškega predsednika Donalda Trumpa v pesti skrajnežev.

4. julij je za Islamsko državo pomemben datum, saj je na ta dan pred petimi leti njen vodja Abu Bakr al Bagdadi v Mosulu razglasil ustanovitev kalifata.

Ameriške varnostno-obveščevalne agencije sicer ne vedo za nobeno konkretno zaroto, ki bi jo nepridipravi kovali za jutrišnji dan.