Močna pozicija

Vojna z Iranom ne bi bila zelo dolga, ocenjuje Trump

J.P./STA
26. 6. 2019, 17.16
Posodobljeno: 26. 6. 2019, 17.19
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes izrazil upanje, da ne bo vojne z Iranom, če pa bo, je prepričan, da ne bo zelo dolga.

Profimedia
Donald Trump

Na vprašanje, ali bodo ZDA šle v vojno z Iranom, je dejal, da upa, da ne, da pa imajo ZDA "zelo močno pozicijo, če bi se kaj zgodilo". "Ne bi trajala zelo dolgo, to vam lahko povem," je dodal glede vojne z Iranom ter povedal, da v njej ne bi sodelovale kopenske enote ameriške vojske.

Trump, ki obtožuje Teheran, da želi pridobiti jedrsko orožje, in ga krivi za vse težave na Bližnjem vzhodu, je pritisk na Iran okrepil v ponedeljek z dodatnimi sankcijami, tudi proti iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju.

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes v telefonskem pogovoru francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu zagotovil, da Iran "ne išče vojne z nobeno državo", niti z ZDA. Teheran je Washington v torek obtožil, da je "zaprl pot diplomacije".

V pogovoru za Fox Business News, v katerem je govoril o vrsti vprašanj, je Trump tudi znova kritiziral Nemčijo in jo obtožil, da ne plačuje dovolj zvezi Nato, medtem ko plačuje milijarde dolarjev Rusiji za energijo. "Rusom dajejo milijarde dolarjev, mi pa naj bi ščitili Nemčijo," je dejal nekaj ur pred odhodom na vrh skupine G20 v Osaki, ki se ga bo udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.