Razpečevanje mamil

Kitajsko sodišče kanadskemu državljanu dosodilo smrtno kazen

A.S.
30. 4. 2019, 14.03
Posodobljeno: 30. 4. 2019, 14.16
Deli članek:

Kitajsko sodišče je zaradi proizvajanja in preprodajanja sintetičnih mamil metafetaminov državljanu Kanade dosodilo smrtno kazen.

Reuters
Razpečevanje mamil na Kitajskem kaznujejo z usmrtitvijo.

Kitajske oblasti so že drugič letos izrekle smrtno obsodbo kanadskemu državljanu, tokrat zaradi preprodaje prepovedanih substanc. Razpečevanje mamil na Kitajskem namreč kaznujejo z usmrtitvijo. Januarja so tudi Robertu Lloydu Schellenbergu 15-letno zaporno kazen spremenili in omenjenega obsodili na smrt.

Odnosi so med Kanado in Kitajsko napeti že od decembra, ko so v Vancouvru aretirali glavno finančno direktorico Meng Wanzhou. Kot smo pisali, se je kitajsko zunanje ministrstvo že takrat ostro odzvalo in zahtevalo pojasnilo. Huawei je bil obtožen, da je preko svojih hčerinskih družb posloval z Iranom v času mednarodnih in ameriških sankcij. Primer je sprožil povračilne ukrepe, saj je Kitajska začela zapirati državljane Kanade.

Kanada je Peking strogo obsodila in obtožila arbitrarnega uveljavljanja smrtnih kazni. Peking je obtožbe zavrnil in Kanadi pripisal dvojne standarde. Zadnji primer bo še dodatno okrepil napetosti med državama.

Kitajska ima priprta tudi dva ostala kanadska državljana in sicer nekdanjega diplomata Michaela Kovriga in poslovneža Michaela Spavorja.

Profimedia
Meng Wanzhou.