Urgentni ukrepi

Šrilanka po napadih prepovedala burke

A.S.
29. 4. 2019, 08.35
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 10.29
Deli članek:

Šrilanške oblasti so po samomorilskih napadih na velikonočno nedeljo, v katerih je življenje izgubilo vsaj 250 ljudi, prepovedale obrazna pokrivala.

Profimedia
Oblasti prepovedujejo obrazna pokrivala, ki onemogočajo identificiranje posameznice.

Predsednik Maithruipala Sisirsena je zatrdil, da se zateka k urgentnemu zakonu, da bi uveljavil restrikcijo. Prepovedano je katerokoli obrazno pokrivalo, ki preprečuje identificiranje posameznice z namenom zagotavljanja nacionalne varnosti. Muslimanski prekrivni oblačili burka in feredža nista bili posebej izpostavljeni, kljub temu pa sta ravno omenjeni obrazni pokrivali tarča urgentnega ukrepa. Šrilanka ima 21 milijonov prebivalcev, nekaj manj kot 10 odstotkov je muslimanov. Le majhno število muslimank nosi obraz zakrivajočo feredžo ali burko – enodelno oblačilo, ki pokriva obraz in telo. 

Nedeljska maša ukinjena

Oblasti so po osmih dneh napadov islamskih skrajnežev še vedno previdne. Med vikendom so številne šrilanške enote varovale ulice, cerkve in mošeje. Kljub temu, da je bila nedeljska maša zaradi varnostnih razlogov ukinjena, so se verniki zbrali pred katoliško cerkvijo St. Anthony´s Shrine v glavnem mestu Kolumbo, ki je bila poškodovana v napadih.

Doslej so oblasti aretirale že 150 ljudi, iščejo še 140 posameznikov, ki naj bi bili povezani z Islamsko državo in vpleteni v samomorilske napade.