Kaos zaradi vremenskih razmer

FOTO: Zaradi toče na avtocesti gore zverižene pločevine; trčilo več kot 50 vozil

S.R.
29. 4. 2019, 08.23
Posodobljeno: 29. 4. 2019, 09.03
Deli članek:

V črnem koncu tedna na nemških avtocestah sta umrli dve osebi, še 35 jih je utrpelo hude poškodbe.

Twitter/meteoplus
Avtocesta je bila v razdalji v razdalji več sto metrov polna zverižene pločevine.

Najhuje je bilo na avtocesti A71 v nemški zvezni deželi Turingija, kjer je po verižnem trčenju šestih vozil eno končalo v plamenih. Po podatkih policije sta umrli dve osebi, še štiri pa so bile poškodovane.

Še pred to tragedijo je na isti avtocesti včeraj popoldne zaradi hudega neurja z debelo točo, ki je cestišče spremenila v smrtno past, trčilo več kot 50 avtomobilov. V nesreči se je poškodovalo kar 25 ljudi, od tega štirje huje. Kot poročajo nemški mediji, so se nad avtocesto v bližini mesta Suhl zgodaj popoldne zbrali gosti črni oblaki, ki so nato na tla nenadoma spustili debelo točo, cesta pa se je spremenila v drsališče, zaradi česar vozniki niso mogli več obvladovati svojih vozil. Zavladal je popoln kaos, pločevina je zaječala, številna vozila, ki niso trčila eno v drugo, pa so končala ob varnostni ograji ali v nasipih. Na terenu so posredovali številni gasilci, reševalci in policisti, na pomoč pa sta priskočila tudi dva helikopterja. Avtocesta, ki je bila v obe smeri v razdalji več sto metrov polna razbitin, je bila dlje časa zaprta.

Verižni trčenji so včeraj zvečer zabeležili tudi na avtocesti A7 na Bavarskem. Po podatkih policije je bilo uničenih deset vozil, poškodbe pa sta utrpeli dve osebi. V obeh primerih sta nesrečo zakuhala voznika, ki sta na spolzkem in poledenelem cestišču izgubila oblast nad vozilom ter začela drseti, sledilo pa je verižno trčenje. Samo v teh dveh nesrečah je nastalo za približno 100.000 evrov škode, poroča nemški Bild. 

V verižnem trčenju na avtocesti A2 v zvezni državi Saška-Anhalt je bilo včeraj zvečer udeleženih pet vozil. Na urgenci je pristalo šest oseb.

Nesreča v Ziljski dolini

V Ziljski dolini v Avstriji bi včeraj popoldne kaj kmalu prišlo do velike tragedije, kjer je avtobus obstal zgolj nekaj metrov pred skednjem. V kraju Cirkno (Kirchbach) je namreč s ceste zdrsnil dvonadstropni avtobus, v katerem je sedelo 78 nemških potnikov. Na srečo jo je večina odnesla zgolj s spominom na pretresljivo dogodivščino, čeprav so nekateri utrpeli blažje poškodbe. V nesreči je posredovalo kar 60 gasilcev, ki so avtobus, ki je nevarno obvisel na bankini, uspeli stabilizirati.