Obnova

Močni sunki vetra bi lahko porušili načeto katedralo Notre-Dame

G.G.
26. 4. 2019, 10.20
Posodobljeno: 26. 4. 2019, 10.24
Deli članek:

Po uničujočem požaru znamenite notredamske katedrala se že načrtuje prenova.

Profimedia
Nameščanje ponjave na Notre-Dame.

Inženir strojništva z univerze v Versaillesu Paolo Vanucci je opozoril, da so nosilni deli stavbe po požaru načeti in kot taki izpostavljeni silam narave. Za primer je navedel, da bi se lahko ob neurju s sunki vetra okoli 90 kilometrov na uro katedrala delno porušila. Testiranja so pokazala, da se je pred požarom mogočna gotska katedrala lahko zoperstavila hitrostim vetra do 220 kilometrov na uro. Več kot dovolj za Pariz, kjer hitrosti vetra redko presežejo 120 kilometrov na uro.

Največjo škodo lahko pariški Notre-Dame trenutno povzročijo obilne padavine. Arhitekti si zato prizadevajo, da bi čim hitreje pokrili porušeno ostrešje. Začasno bo streho nadomestila ponjava. Dež bi bil lahko nevaren tudi za obokan strop, ki bi se lahko zrušil. Poleg tega bi lahko voda zalila zgradbo, v kateri se je veliko vode nabralo že ob gašenju požara 15. aprila.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pretekli teden napovedal, da želi, da bi jo obnovili v petih letih. A bo verjetno po navedbah arhitektov trajala precej dlje.