Upor proti izumrtju

FOTO: Britanski okoljski protestniki bodo blokirali podzemno železnico

B.K.
17. 4. 2019, 11.22
Posodobljeno: 17. 4. 2019, 11.22
Deli članek:

Protestniki britanskega gibanja so napovedali blokado londonske podzemne železnice.

Reuters
Okoljski protesti v Londonu.

Policija je v torek pridržala skoraj 300 okoljskih protestnikov gibanja Extinction rebellion (upor proti izumrtju), v drugem dnevu množičnih demonstracij, a protesti se nadaljujejo. Preostali nameravajo danes preprečiti obratovanje londonski podzemni železnici, poroča nemška radiotelevizija DW.

Reuters
Okoljski protesti v Londonu.

Londonski župan Sadiq Khan je v izjavi za javnost podprl idejo, za katero protestirajo množice, a je hkrati protestnike pozval, naj podzemno železnico pustijo pri miru. "Zelo sem zaskrbljen nad načrtom nekaterih protestnikov, da prekinijo vožnje londonske podzemne železnice. Nujno je, da čimveč ljudi prične uporabljati javni transport, kot tudi hojo in kolesarjenje," je dejal Khan.

Reuters
Okoljski protesti v Londonu.

Londonski metro dnevno beleži okoli 5 milijonov potnikov.

Reuters
Okoljski protesti v Londonu.

Protestniki so v ponedeljek in torek zasedli del parka Hyde, mosta Waterloo in nekatere ulice. Na stavbi naftne družbe Royal Dutch Shell so razbili eno okno, fasado pa porisali z grafiti. V parku Hyde so nato postavili šotorišče, čez noč pa so vztrajali še na mnogih drugih točkah po Londonu. "Nimamo se namena umakniti, dokler nas vlada ne začne poslušati," je dejal predstavnik gibanja James Fox.

Reuters
Okoljski protesti v Londonu.