Dramatično reševanje na Korošici

FOTO in VIDEO: Padel in po 50 metrih obležal negiben, prijatelj peš po pomoč v dolino

S.R.
17. 4. 2019, 11.19
Posodobljeno: 17. 4. 2019, 11.20
Deli članek:

Nepoznavanje terena in tudi siceršnja nepripravljenost dveh planincev bi se kaj kmalu končala nadvse tragično. Eden od prijateljev je pristal na urgenci.

GRS Tržič
Reševanje ponesrečenca na Korošici.

"Ljudje nismo gamsi in se prevečkrat nespametno obnašamo," se je glede ponedeljkove nesreče na planini Korošica slikovito izrazil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Planincu, ki je hribolazil s prijateljem, je med hojo zdrsnilo po nevarnem pobočju. Obležal je v nezavesti.

Pri sestopu s planine sta jo prijatelja namreč ubrala po domnevni "bližnjici," ki naj bi se začela na koncu pašnikov pod kočo, so zapisali pri društvu GRS Tržič. Dodali so, da gozdni teren takoj za ogrado, ki omejuje živino na poletni paši, postane zelo strm in prepaden, v trenutnih razmerah pa da zaradi listja, razmočene podlage in ostankov svežega snega zelo drsi. Planincu je po le nekaj metrih sestopa zdrsnilo. Teren je strm, zato se nesrečnik ni zaustavil. Šele po približno 50 metrih je obležal negiben, pomoč pa je bila daleč.

GRS Tržič
Reševanje ponesrečenca na Korošici.

Za še večjo težavo je po navedbah društva poskrbelo dejstvo, da je imel prijatelj mobilni telefon s prazno baterijo, zaradi česar ni uspel poklicati pomoči. V dolino se je tako odpravil peš, a pot je bila dolga, njegovo poznavanje okolice pa šibko. Posledično so imeli težave tudi reševalci, ki jim "zaradi stresa, šoka in nepoznavanja terena" ni znal natančno pojasniti, kje se je nesreča pripetila. Nahajala sta se namreč "izven označenih markiranih poti, na brezpotnem terenu pod planino Korošica, ki je prav na tem delu prepredena s strmimi grapami in zelo neugodna za gibanje." Po dobri uri iskanja so ga vendarle našli na višini približno 1200 metrov in ga s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.

Ponesrečenec je utrpel poškodbe glave, sporočajo iz PU Kranj, kjer še opozarjajo, da se hoja zunaj urejenih poti prevečkrat konča tragično, zato naj se planinci držijo urejenih poti in markacij ter nikar ne iščejo bližnjic. "Če ste se namenili v gore, uživajte v njih in se ne izpostavljajte tveganjem," zaključuje Bojan Kos.