Spor med bivšima

Brez milosti: v zapor zaradi zapisa na facebooku?

T.L.
8. 4. 2019, 11.10
Posodobljeno: 12. 4. 2019, 13.33
Deli članek:

Ko je na facebooku videla fotografije poroke bivšega moža, s katerim sta se nedavno ločila, je zapisala komentar, zaradi katerega je so jo aretirali, grozi pa ji visoka zaporna kazen.

Profimedia
V Dubaju si želijo tujih turistov, pri čemer pa si z dogajanjem okoli aretacije britanske državljanke ne pomagajo pretirano.

Izkušnja 55-letne britanske državljanke Laleh Shahravesh bi v nekem drugem svetu spadala med bizarne dogodke v rubriki "saj ni res, pa je". Pa temu ni tako. Zakaj začudenje? Ker Laleh grozi zapor, ker je četa 2016 na družbenem omrežju facebook zapisala status, v katerem je ponižala svojega nekdanjega moža in njegovo novo ženo.

Mama in hči sta 10. marca pristali na letališču v Dubaju, kjer naj bi preživeli pet dni. Nemudoma so oblasti aretirale Shahraveshovo na podlagi naloga, ki je bil po prijavi zapisa na facebooku izdan leta 2017. Mama in hči sta na policijski postaji preživeli 12 ur. 

Ko je Shahraveshova prejšnji mesec prispela v Združene arabske emirate skupaj s 14-letno hčerko, da bi se udeležila pogreba bivšega moža, so jo na njeno presenečenje že na letališču - aretirali. Ni vedela, da jo je zaradi zapisa na facebooku oblastem prijavila nova žena njenega bivšega moža.

Medtem ko so 14-letni hčerki oblasti dovolile vrnitev v Veliko Britanijo, kamor je morala leteti sama, pa so 55-letnici prepovedali, da bi zapustila državo in so ji odvzeli potni list. Odvetniki so ji povedali, da jo lahko čakata dve leti zaporne kazni in plačilo kazni v višini 50.000 angleških funtov.

"Zgrožena sem. Ne morem spati ali jesti. Shujšala sem za dve konfekcijski številki oblačil, je za MailOnline povedala 55-letnica, ki trenutno živi v hotelu, države pa ne more zapustiti. Tudi njena hčerka težko prenaša dogajanje in bo potrebovalo veliko časa, da si opomore od šoka. Trenutno živi pri prijateljih.

Prišla na pogreb, na koncu s hčerko za 12 uri na policiji

Vse skupaj se je začelo, ko je Laleh prejšnji mesec s hčerko dopotovala v Dubaj, da bi se udeležila pogreba bivšega moža Pedra, ki je umrl po srčnem infarktu. Poročena sta bila 18 let, v tem času pa je v Združenih arabskih emiratih živela osem mesecev, poroča britanski BBC. Potem se je vrnila na Otok, kjer je dobila službo v banki HSBC in čeprav je pričakovala, da se ji bo pridružil tudi mož, ko bo zaključil s poslovnimi obveznostmi. To se ni zgodilo, saj je portugalski bankir ostal v ZAE, par pa se je nato tudi ločil.

Ker jo je mož pustil zaradi razmerja z mlajšo žensko Samah al Hammadi, je Laleh pobesnela, ko je na facebooku zagledala fotografije z njune poroke. Pod fotografijo si je besna Laleh dala duška. Kasneje je zapis opravičevala s tem, da ni imela pojma, da se bo mož znova poročil tako kmalu po njuni ločitvi. 

V jeziku farsi je zapisala dva komentarja, v katerem je 42-letno Tunizijko opisala kot kobilo, moža pa oklicala za idiota. "Upam, da greš pod zemljo, ti idiot. Preklet bodo. Zapustil si me zaradi te kobile." Do prihoda v Dubaj pa ni vedela, da jo je moževa žena prijavila zaradi komentarjev. Po zakonih o kibernetskem kriminalu lahko v ZAE osebo zaprejo in kaznujejo zaradi obrekovanja na socialnih medijih in pri tem 55-letnici prav nič ne pomaga, da se je v času objav "kaznivega" komentarja nahajala v Veliki Britaniji. 

Shahravesh trdi, da je zaradi neprostovoljnega ujetništva v Dubaju izgubila službo v Veliki Britaniji, zapadla v dolgove, zaradi česar ji grozi, da bo zaradi neplačila najemnine izgubila še stanovanje, v katerem živita s hčerko.

Njena sestra Laden je po poročanju MailOnline dejala, da so se po pomoč obrnili na britansko veleposlaništvo, kjer pa so jim dejali, da ne morejo posredovati. Naj pa bi jim priporočili, da najamejo drage odvetnike.

Radi bi privabili turiste, ampak ...

Laleh Sharavesh ima zagovornico, to je izvršna direktorica organizacije za človekove pravice Ujeti v Dubaju Radha Stirling. Ob tem je s prstom pokazala na urad za zunanje zadeve in zadeve Commonwealtha, ki svoje naloge o obveščanju britanskih turistov o strogih kibernetskih zakonih, ki veljajo v ZAE, ne obvešča primerno.  Ob tem je izpostavila še nekoliko "nenavadno" prakso v Emiratih, ki se želijo v svetu predstaviti kot turistom prijazno državo, ob tem aretirajo ljudi zaradi zapisov na facebooku, ki so nastali pred leti in na območju, ki ne spada pod jurisdikcijo ZAE.