Spor

Adria Airways preklicala naročilo 15 ruskih letal Suhoj

B.K.
8. 4. 2019, 09.57
Posodobljeno: 8. 4. 2019, 10.07
Deli članek:

Slovenska letalska družba Adria Airways naj bi preklicala naročilo najema 15 civilnih letal SSJ100, ruskega letalskega proizvajalca Suhoj.

STA
Posla z Rusi ne bo.

Adria je pismo o nameri dolgoročnega najema 15 letal s Suhojem podpisala konec lanskega novembra, vendar posla ni uspela zaključiti, saj dvomi v možnost "stabilnega in pravičnega dolgoročnega partnerstva," poroča portal Aerotime News. "Seveda smo razočarani, da sodelovanja s Suhojem nismo uspeli uspešno zaključiti, a partnerstvo bi bilo smiselno samo, če bi bilo moč doseči cilje postavljene v strateškem poslovnem načrtu. V tem primeru smo žal ocenili, da to ni mogoče," je dejal direktor Adrie Holger Kowarsch.

Adria se bo sedaj ponovno osredotočila na že obstoječe letalske linije, ki jih opravlja s trenutno letalsko floto. Tem naj bi dodala še nekaj letov iz Nemčije, ki jih bo opravljala z letali in posadko, ki jih bo najela od nemškega prevoznika Lufthansa.

Reuters
Suhojev Superjet 100.

Adriin preklic naročila prihaja ob neugodnem času za ruskega proizvajalca, kateremu naj bi mehiška družba Interjet hotela pred kratkim vrniti 22 letal SSJ100, saj naj bi jih kar 16 bilo neoperativnih zaradi mehanskih napak v motorjih. Suhoj ta ugibanja zavrača in pravi, da ni načrtov za vrnitev omenjenih letal.

Trenutno je sicer operativnih 138 letal SSJ100. 105 jih uporabljajo ruske letalske družbe, 33 pa tuje.