Državi kos pogače

Airbnb v tej državi članici podatkov ne bo več skrival pred dacarji

S.R./STA
7. 4. 2019, 08.27
Posodobljeno: 7. 4. 2019, 08.35
Deli članek:

Spletna platforma za oddajanje stanovanj Airbnb bo s 1. julijem začela deliti informacije o uporabnikih z danskim davčnim uradom, da bi zagotovili, da ti plačujejo vse potrebne davščine.

Profimedia
Airbnb bo podatke o oddajanju stanovanj delil z danskim davčnim uradom.

Dansko finančno ministrstvo je ta teden sporočilo, da je z družbo Airbnb doseglo prvi dogovor o delitvi informacij. Pri tem pa so zagotovili, da bodo davčnemu uradu posredovali le informacije, ki so potrebne za obračun davkov, ne pa tudi drugih informacij s profilov njihovih uporabnikov. Po letu 2021 bo prenos informacij o lastnikih stanovanj, ki jih oddajajo na spletni platformi, tudi avtomatiziran.

Po podatkih družbe VisitDenmark je več kot milijon ljudi lani na Danskem uporabljajo storitve najema prek Airbnb. Na spletni strani pa so Danci oglaševali približno 39.000 namestitev. 

"Nova pravila bodo omogočila, da bodo Danci še naprej lahko služili na račun turizma, hkrati pa bo od nekaj od tega imela tudi danska vlada," je dejal vodja evropskega oddelka Airbnb Hadi Moussa

Več evropskih mest, med drugim Pariz, Berlin, Amsterdam in Barcelona so sicer že napovedala ali sprejela ukrepe za reguliranje oddajanja stanovanj prek te spletne platforme.