PERSPEKTIVNI MLADI

Raziskovalka Janja snuje bolniku prijaznejša zdravila

Rok Nose / Dolenjski list
7. 4. 2019, 07.55
Posodobljeno: 7. 4. 2019, 08.06
Deli članek:

V prostem času športna navdušenka je po srcu raziskovalka, ki jo je »potegnilo« v svet zdravil. Bo torej prav kakšna njena tableta pomagala Slovencem lajšati zdravstvene tegobe?

R.N.
Janja Mirtič se sicer zelo rada v prostem času ukvarja s športom.

Farmacevtka Janja Mirtič iz Vrbovca pri Trebnjem je ena od treh prejemnic letošnje štipendije L'Oréalovega in Unescovega programa Za ženske v znanosti.

Ta je namenjena obetavnim mladim slovenskim raziskovalkam na začetku kariere. Pet tisoč evrov štipendije Mirtičevi pomeni priznanje za preteklo raziskovalno delo in veliko spodbudo za naprej.

Osemindvajsetletnica v okviru svojega doktorskega študija na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, kjer je zaposlena kot mlada raziskovalka, razvija nove in napredne dostavne sisteme za zdravilne učinkovine ter probiotične bakterije. Izdeluje na polielektrolitih osnovane nanodelce, mikrokapsule in nanovlakna, ki so namenjena vgradnji zdravilnih učinkovin in probiotičnih bakterij. Kot nam je razložila, razvijajo tudi obliže iz naravnih materialov, ki omogočajo hitrejše celjenje ran, obenem pa jih ni treba menjati, saj se sami razgradijo. »Gremo v to smer, da bi izdelali bolniku prijaznejša zdravila,« je nekoliko podrobneje svoje delo opisala Janja.

Probiotična terapija

Njena raziskovalna skupina se ogromno ukvarja tudi z zdravljenjem parodontalne bolezni, ki se lahko kljub zdravljenju hitro ponovi. »Trenutno zdravljenje je takšno, da zobozdravnik bolniku mehansko odstrani plake, nato pa sledi antibiotična terapija, ki odstrani vse bakterije. Mikrobiota je v ustih naravno prisotna, tako da se bakterije vrnejo, dobre in slabe, treba pa je imeti pravo ravnovesje med njimi. V skupini razvijamo probiotično terapijo kot dodatno terapijo, ki bi pomagala vzpostaviti zdravo mikrobno ravnovesje. Razvijamo dostavne sisteme za probiotične bakterije, ki bi omogočili ustrezno naselitev dobrih bakterij v ustih. Izdelali smo že mikrokapsule in nanovlakna z vgrajenimi probiotičnimi bakterijami, ki se jih lahko vstavi v parodontalne žepe, ki nastajajo ob zobeh v primeru parodontalne bolezni,« je pojasnila Janja, ki si želi, da bi zdravilo nekoč postalo dostopno tudi v lekarnah.

R.N.
Od leve prosti desni so: Janjin oče Jože, fant Irenej in mama Ana.

Izkušnja z Norveško

Janjo Mirtič so sicer že v osnovni šoli, pozneje tudi v srednji šoli, zanimali naravoslovni predmeti, zato se je odločila za študij farmacije. »Je izredno interdisciplinaren študij, saj povezuje znanja biologije, medicine, kemije in fizike,« je povedala naša sogovornica, ki ta študij priporoča vsem mladim, ki imajo vsaj malo naravoslovne žilice in želijo vedeti, kako delujejo zdravila in kako jih izdelujejo.

Čeprav je že v srednji šoli sodelovala pri raziskovalnih projektih, se je s pravim raziskovanjem spoprijela na fakulteti. Za potrebe magistrske naloge je odšla na izmenjavo na Norveško, kjer se je srečala z nanotehnologijo. Da se je odločila za poklic raziskovalke, ji ni žal in tudi po končanem doktorskem študiju se želi ukvarjati z raziskovanjem ter razvojem zdravil. Ne izključuje možnosti, da bi se zaposlila v kakšnem farmacevtskem podjetju, v katerem bi imela možnost ustvariti zdravilo, ki bi se pozneje lahko znašlo na trgu.

Največ lahko naredimo sami

Čez teden skupaj s fantom Irenejem, s katerim sta se spoznala med študijem, živita v Ljubljani, konec tedna pa rada prideta domov ali gresta na izlet v naravo. »Zdravila lahko izboljšajo naše zdravje, a največ lahko zanj naredimo sami,« se tega dobro zaveda naša sogovornica, ki se v prostem času rada ukvarja z različnimi športi. V zadnjem času s fantom rada pobegneta tudi na morje ali jezero, kjer supata. Ta šport je med mladimi v zadnjem času zelo priljubljen.

Irenej pravi, da je odlična znanstvenica, in ko se je prijavila na razpis za štipendijo, je ves čas verjel, da bo izbrana. Na njene dosežke sta zelo ponosna tudi oče Jože in mami Ana, morda bo po njenih stopinjah šla sestra Karmen, ki pridno in uspešno študira veterino.