Kim Džong Nam

Priznala, da mu je po obrazu razmazala živčni strup

B.K.
1. 4. 2019, 08.14
Posodobljeno: 1. 4. 2019, 08.14
Deli članek:

30-letna Vietnamka, domnevno odgovorna za smrt brata sevrnokorejskega voditelja, je priznala krivdo, a ne za umor.

Facebook
Vietnamka Doan Thi Huong je zdaj ostala edina, ki bo odgovarjala za umor Kim Džong Nama.

Po tem, ko so malezijske oblasti v začetku marca izpustile Indonezijko Siti Aisyah, ki je bila osumljena, da je leta 2017 z živčnim strupom VX umorila Kim Džong Nama, starejšega brata severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, se je zdaj sreča nasmehnila še njeni soobtoženi Vietnamki Doan Thi Huong.

Huong, ki že od maja 2017 sedi za rešetkami malezijskega zapora, je kmalu po oprostitvi indonezijske sojetnice tudi sama zahtevala enako obravnavo, a se malezijsko sodišče ni pustilo prepričati. Razlog naj bi bil, da Indonezijke varnostne kamere pri dejanju niso ujele, Vietnamko pa.

Reuters
Doan Thi Huong (levo) še sedi v zaporu, medtem ko je Siti Aisyah bila izpuščena na prostost.

Malezijski tožilci so, po večkratnih intervencijah vietnamskih oblasti spremenili obtožnico in 30-letnico obtožili "škodovanja z nevarnim orožjem", za kar je po malezijski zakonodaji predvidena mnogo nižja kazen od naklepnega umora.

Huong je krivdo priznala, sodišče pa jo je obsodilo na tri leta in štiri mesece zapora, kazen pa ji bodo šteli od datuma pridržanja, 15. februarja 2017. Izpuščena naj bi bila v začetku maja, saj ji bodo dosojeno kazen za tretjino zmanjšali zaradi lepega obnašanja.

Profimedia
Doan Thi Huong je ujela varnostna kamera.

Tako Vietnamka kot Indonezijka sta skozi cel proces trdili, da sta bili nevedni žrtvi severnokorejske zarote. Na letališču v Kuala Lumpurju naj bi namreč do njiju pristopili neznanci in jima na dlani nanesli tekočino, ter ju prepričali naj z njo po obrazu pomažeta Kima. Šlo naj bi za televizijsko potegavščino, ki so v jugovzhodni Aziji zelo priljubljene. Štirje osumljeni severnokorejski državljani so takoj po umoru državo zapustili. Malezijske oblasti se sicer izogibajo neposredni obtožbi Severne Koreje, saj iz dejanja ne želijo ustvariti mednarodnega konflikta.