Srečanja in govori

Populist Bannon bi rad delal "zgago" še pred evropskimi volitvami

T.L.
28. 3. 2019, 07.30
Posodobljeno: 28. 3. 2019, 08.25
Deli članek:

V ZDA je izgubil politični vpliv, izkušnje ameriških predsedniških volitev bi zdaj rad unovčil pred evropskimi parlamentarnimi volitvami: skuša oblikovati gibanje, ki bi pred majskimi volitvami po Evropi združilo populistične in nacionalistične volivce.

Profimedia
Steve Bannon

Steve Bannon si po kariernem razhodu z Donaldom Trumpom služi kruh po Evropi, kjer zainteresiranim stranem prodaja ideologijo alternativne desnice. Portal Yahoo News je novembra lani poročal, da naj bi Bannon za "evropske govore", v katerih "pili" svoje ideje, računal po 20.000 ameriških dolarjev, poslušalci pa da plačajo tudi 40 ameriških dolarjev za vstopnico. Ob tem se je Bannon še pohvalil, da visoka finančna sredstva prejema od "premožnih Evropejcev". 

V ZDA pred bolj kot ne praznimi sobanami

Čez lužo je po Trumpovi zmagi na predsedniških volitvah Bannonov naslednji veličastni projekt preoblikovanja republikanske stranke naletel na boren odziv. Bannon je v zadnjem času "križaril" po ZDA in v imenu obskurnih republikanskih kandidatov, ki se občasno niti niso osebno prikazali, nagovarjal bolj kot ne prazne prostore. Njegov ugled si ni opomogel po porazu njegovega kandidata Roya Moora na izrednih volitvah v zvezni senat, kjer so tradicionalno konservativni volivci v Alabami precedenčno raje izvolili demokratskega kandidata. Njegova prisotnost ni pomagala niti pri množičnem obisku shodov, ki so konec lanskega leta potekali pod sloganom Red Tide Rising, medtem ko si je brezplačno projekcijo na prostem Bannonovega novega propagandnega filma Trump at War na Staten Islandu ogledalo pičlih 25 ljudi. 

Mlačen odziv evropskih desničarskih voditeljev

V Evropi je Bannon naletel na veliko skepse in mlačen odziv tudi med ciljno populacijo - italijanskimi in francoskimi voditelji populističnih gibanj. Kljub temu pa Bannon verjame, da bi lahko za podoben "udar", kot ga je pripravil na ameriških predsedniških volitvah, pripravil tudi na bližnjih evropskih parlamentarnih volitvah. Tako zdaj po Evropi išče novo, hvaležnejše občestvo, ki bi sprejelo njegove populistične ideje. Nenazadnje bi v primeru Bannonovega uspeha in napolnitve mest v parlamentu s predstavniki evropskih populističnih desničarjev to pomenilo obliž na rano po razpletu dogodkov na domačih tleh, kjer je Bannon, potem ko je za Belo hišo postal "persona non grata", izgubil politični vpliv.

In kaj vse je Bannon povedal te dni v Italiji, kjer se zadržuje te dni? Napovedal je "osupljivo zmago" za populiste in nacionaliste na majskih volitvah in da bi lahko prevzeli nadzor nad evropskim parlamentom in Evropsko unijo. 

"Nobena od teh strank me ne potrebuje za zmago," je dejal Bannon tiskovni konferenci v Rimu. "Najboljša stvar, ki jo lahko naredim zanje, je, kar sem naredil za Trumpa ... ko je zaostajal za 10, 12, 14 odstotnih točk in sem mu rekel: 'Lahko zmagate, le vztrajajte pri svojih sporočilih in lahko zmagate'". Svojo vlogo ob naporu združevanja populistov in nacionalistov pred majskimi volitvami pa je pojasnil: "Sam se tu le zato, da bi bil ... vodja navijačev." 

"Politiki tu me ne potrebujejo. V celoti so sami zmožni zmagati na volitvah," je dejal Bannon na dogodku v knjižnici Angelica v Rimu. Dodal je, da si "populistična, nacionalistična in suverena gibanja" v Evropi pritegnila pozornost zahvaljujoč politikom, kot so italijanski podpredsednik vlade Matteo Salvini, madžarski premier Viktor Orban in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Če bo ta val zajel še nekatere druge države, kot je Španija, lahko populiste maja čaka osupljiva zmaga, je prepričan Bannon, ki se te dni zadržuje v Italiji, kjer se srečuje z voditelji drugih populističnih desničarskih gibanj. 

Sicer pa Bannon še predvideva, da bo skrajna desna italijanska stranka Liga notranjega ministra Mattea Salvinija postala najmočnejša stranka v evropskem parlamentu, stranka Marine le Pen pa da bo po moči na tretjem ali četrtem mestu.