Polne vreče

FOTO: Objestno dejanje: kar ob cesti je zavrgel kup kruha

P.K.
28. 3. 2019, 06.55
Posodobljeno: 28. 3. 2019, 07.05
Deli članek:

Nedopustno je beseda, s katero je župan Tržiča označil potezo za zdaj še neznane osebe. Napovedal je, da bo vse napore vložil v to, da človeka, ki je to storil, najde.

facebook
Sajovic pove, da je že dobil par namigov, kdo bi to lahko storil. Brskal bo naprej, dokler ga ne najde.

Zakaj ni ta kršitelj kruha odpeljal kakšnemu kmetu, se sprašuje župan. »Ta bi ga gotovo z veseljem vzel za krmo živali,« meni.

Na družbenem omrežju Facebook se je oglasil tržiški župan Borut Sajovic, ki poroča o nečednosti, ki ga je zabolela, tako kot še mnoge občane te gorenjske občine, ne samo zato, ker je dejanje že samo po sebi objestno, ampak ker gre ne nazadnje za hrano.

»V Podljubelju v varovalnem pasu državne ceste in na zasebnem zemljišču so spet odpadki. Oglašam se, ker se čutim odgovornega za stanje v našem okolju in ker inšpektorica danes ob ogledu žal ni našla sledi o povzročitelju, pa tudi zato, ker mi je dovolj, da svinjarije za packi vedno pospravljamo z našim javnim denarjem. Zavezujem se, da bomo našli človeka, ki je to storil. Obljubljam celo lepo nagrado občanu, ki nam bi predal kakšno koristno informacijo, s pomočjo katere bi lahko prišli do povzročitelja,« je na spletu zapisal Sajovic.

Pol tone kruha

Tržiški župan govori o več vrečah kruha, ki so se znašle ob robu državne ceste na območju Podljubelja. Na fotografijah, ki pričajo o nespametni potezi nekoga, na facebooku jih je objavil Sajovic, je razvidno, da je odloženih več kot 25 vreč po vsaj 25 kilogramov tega osnovnega živila. Po grobi oceni je torej ob cesti odloženih okrog 600 kilogramov kruha! Nekaj štruc in žemljic leži v črnih vrečah za smeti, nekaj pa v žakljih nekega mlinarstva iz Dolenjske, ki melje in prodaja moko, iz katere so pekovski izdelki, ki so pristali ob cesti, po vsej verjetnosti tudi narejeni.

»Ne vem, zakaj Medobčinski inšpektorat Kranj, ki je obravnaval dogodek, ni šel k tem mlinarjem in pri njih poizvedel, kdo od gorenjskih pekov odkupuje moko pri njih. S tem bi se število domnevnih povzročiteljev – predvidevam namreč, da gre za pekarno oziroma nekoga od tam zaposlenih – precej zmanjšalo in bi lažje prišli do krivca. Inšpektorat je po mojem mnenju prehitro obupal. Zato se bom aktiviral sam,« izpostavlja župan.

facebook
Globe za fizične osebe, ki odlagajo oz. puščajo odpadke v naravnem okolju znašajo od 100 do 300 evrov.

Kdo to plača

Sajovic pove še, da imajo sicer pri njih na leto okoli šest primerov, ko se pojavi kakšen tak objestnež. Jih pa večinoma, kot dodaja, izsledijo. Ga pa nekaj pri tem precej moti, in sicer da se v takih primerih pričakuje samo, da se bo vse hitro pometlo pod preprogo in se stroške za čim hitrejši odvoz odpadkov na za to predvideno mesto naprtilo občini. »To v bistvu pomeni, da odstranitev plačajo tržiški občani, ne pa povzročitelj, kar se mi ne zdi prav.«

Če na zemljišče, katerega lastniki ste, nekdo odvrže odpadke, ste za to, da se jih odvozi – primerno odloži, odgovorni lastniki, seveda če se povzročitelja nečednega dejanja ne najde.

Obrnemo se na okoljski inšpektorat in pri njih preverimo, kako postopajo v takih primerih. Pojasnijo, da bi za odstranitev kruha v Podljubelju, kot določa zakon, poskrbela javna služba ali druga oseba, pooblaščena za ravnanje z določenimi vrstami odpadkov. V primeru, o katerem poročamo, bi to predstavljala Komunala Tržič. Pri županu občine Tržič smo preverjali, ali se je to tudi zgodilo, vendar do zaključka naše redakcije te informacije še ni imel.

Kazni za kršitelje

Inšpektorat nam pojasni še, da so temelj za obravnavo nezakonitega odlaganja odpadkov prijave nezakonito odloženih odpadkov. »Vse prijave se uvrščajo glede na njihovo pomembnost (negativne vplive na okolje). Prijave višje prioritete se obravnavajo prednostno. V najvišjo prioriteto spadajo prijave, iz katerih je razbrati, da sta ogroženi zdravje in življenje ljudi ali premoženje večje vrednosti (ukrepi v javnem interesu),« so dejali.

facebook
Vozniki so začudeno pogledovali ob rob cestišča, kjer je ležal kup pekovskih izdelkov.

Kaj želi sporočiti župan

Pravi, da tako vztraja, da se dobi povzročitelja in se ga kaznuje zato, ker bo to vzgojno do njega in seveda do javnosti, ki bo, preden stori kaj takega, dvakrat premislila.

Dodajo, da v primerih, ko inšpekcija ne more ugotoviti, kdo je povzročitelj nelegalno odloženih odpadkov, ji zakon omogoča, da inšpektor odredi odstranitev odpadkov lastniku zemljišča. »Inšpektorji povzročitelju ali lastniku zemljišča, kadar povzročitelja ni mogoče ugotoviti, odredijo odstranitev, to je oddajo odpadkov v predelavo ali na odlagališče odpadkov.« To pomeni, da bo imel lastnik zemljišča, na katerem so odpadki, sitnosti na ta račun in seveda stroške odvoza.

Za konec jih vprašamo še, kakšne sankcije lahko doletijo kršitelje. Pravijo, da v večini primerov zaleže že ukrep opozorila, »kadar pa to ni zadosten ukrep, inšpekcija izda odločbo, zoper kršitelja pa ukrepa tudi v prekrškovnem postopku. Globe za fizične osebe, ki odlagajo oziroma puščajo odpadke v naravnem okolju, znašajo od 100 do 300 evrov, za pravne osebe, imetnike odpadkov, od 10.000 do 30.000 evrov.« 

sta
Župan Tržiča Borut Sajovic je to dejanje označil za sila nespametno.