dinastija bush

Pokojna prva dama odgovornost za infarkt pripisala Trumpu

B.K.
27. 3. 2019, 20.07
Deli članek:

Izšla je knjiga o pokojni ameriški prvi dami Barbari Bush.

Profimedia
Barbara Bush je umrla aprila 2018.

Barbara Bush, žena Georga Busha starejšega in mati Georga Busha mlajšega, je tako prezirala Donalda Trumpa, da se ob koncu življenja ni več štela niti za pripadnico republikanske stranke. Tako v knjigi o njej piše njena biografka Susan Page.

Page je knjigo z naslovom »Matriarhinja: Barbara Bush in ustvarjanje ameriške dinastije« napisala po smrti nekdanje prve dame aprila lani. V Knjigi izhaja iz njenih zadnjih zapiskov in pogovorov.

Reuters
Mož George ji je pod rušo sledil osem mesecev kasneje.

Februarja lani, le dva meseca pred smrtjo je v enem izmed intervjujev na vprašanje, ali se še vedno šteje za Republikanko odgovorila: »Danes bi na to najbrž odgovorila ne.« Busheva, ki je bila intimno povezana z dvema ameriškima predsednika, ni skrivala svoje antipatije do Trumpa. Tako je že v devetdesetih letih zapisala, da »Trump zdaj pomeni pohlep, sebičnost in grdoto.«

Da bi si lahko odpočila od konstantnega stresa, ki ji ga je povzročala izvolitev nepremičninskega mogotca na čelo Združenih držav Amerike, ji je družina kupila posebno uro, ki je odštevala čas do konca Trumpovega mandata. Ura bi ji naj bila menda tako všeč, da jo je s sabo vzela tudi, ko je odpotovala od doma. »Postavljena je bila na njeni nočni omarici, da jo je lahko videla vsak dan,« je zapisano v knjigi. Ironično je Busheva umrla pred koncem Trumpovega mandata. Preminila je v zavidljivem 93. letu starosti.

Čeprav je Busheva svojo antipatijo do Trumpa zakrivala s humorjem, pa Page v knjigi piše, da so volitve leta 2016 odgovorne za poslabšanje njenega zdravja. Busheva naj bi namreč infarkt, ki ga je doživela leta 2016 pripisala tesnobi, ki ji jo je povzročila Trumpova predvolilna kampanja.

Profimedia
Družina Bush