Plačuje 80 evrov

Franc je več let živel v razpadajoči hiši na svoji domačiji

Vida Božičko / Štajerski tednik
27. 3. 2019, 19.50
Posodobljeno: 27. 3. 2019, 19.54
Deli članek:

Pozimi je bilo njegovo domovanje mrzlo, takrat je zbolel in reševalci so ga komaj rešili. Nato je občina Francu postavila bivalnik, a kaj, ko mora zanj plačevati najemnino.

arhiv
Francu je občina postavila bivalni kontejner.

»Plačujem 80 evrov najemnine, tudi položnice za elektriko in vodo so višje kot prej.«

Oseminsedemdesetletni Franc, ki boleha za sladkorno boleznijo, živi sam. Nikoli ni imel svoje družine, niti partnerice. Ker je bil edinec, je ostal na domačiji in se preživljal s kmetijstvom. Danes prejema kmečko pokojnino in v moderno opremljenem bivalniku živi še s štirimi mački. »Mačke imam rad, delajo mi družbo, tudi na sprehod grem pogosto. To je pač treba, da ostaneš fit. Druge družbe pa nimam, večino časa sem sam,« je povedal in potarnal, da mu v življenju nikoli ni bilo lahko. Ko je bil še mlad, je oče prisegal na konje in ni dopustil modernizacije, traktor je zato šele čez leta kupil sam. Vmes je želel novo življenje začeti v Nemčiji, a se je hitro vrnil domov. »Tja sem šel na črno, nisem imel dokumentov, zato nisem mogel ostati in si poiskati dela. Ni bilo druge, kot da se vrnem,« je povedal.

Stroški so višji

Novi dom, ki mu ga je priskrbela občina, mu je všeč, a potarna nad stroški, ki jih ima z njim. »Plačujem 80 evrov najemnine, tudi položnice za elektriko in vodo so višje kot prej,« je dejal. Županu je zato predlagal, naj prodajo nekaj njegovih zemljišč, da bo s tem lahko odplačal stroške bivalnika. Kot so zagotovili na občini, o tej možnosti že razmišljajo. »Občina je za kontejner odštela 25.000 evrov in stanovalec pač mora plačevati neko najemnino. Sicer pa je Franc tudi v dolgovih. Občina ima plombo na njegovem premoženju,« je pojasnil direktor občinske uprave Damjan Napast.

STA
Župan Kidričevega Anton Leskovar pravi, da problematiko brezdomcev rešujejo sami, a očitno tako, da zaračunavajo najemnino.

Župan Kidričevega Anton Leskovar je zavrnil finančno podporo zavetišču in dnevnemu centru za brezdomce Kamra, češ da v Kidričevem take probleme rešujejo sami.

 Plomba na premoženju

Franc je sicer tudi v dolgovih. Občina ima namreč plombo na njegovem premoženju, je pojasnil direktor občinske uprave Damjan Napast.

Je najemnina za kontejner pomoč brezdomcu?

V celotni zgodbi je zanimivo tudi dejstvo, da je župan Kidričevega Anton Leskovar na zadnjem kolegiju županov Spodnjega Podravja zavrnil finančno podporo zavetišču in dnevnemu centru za brezdomce Kamra, češ da v Kidričevem take probleme rešujejo sami in da so ravno to zimo postavili kontejner enemu občanu. Ob tem je zamolčal, da uporabniku občina zaračunava najemnino, kar ni običajna praksa, saj občine po navadi zavetišča brezdomcem zagotovijo brezplačno.

Kljub ceni zadovoljen

Franc sicer ostaja v novem domu, s katerim je kljub ceni zadovoljen. Ima skromno, a lepo opremljeno kopalnico, spalnico in predprostor, ki združuje kuhinjo in dnevno s kavčem. Ravno tam najraje poseda in se ozira skozi okno proti stari propadajoči domačiji, kjer je odraščal in živel vse svoje življenje. »Življenje prinese marsikaj,« je sklenil pogovor.