Uradno

Dobili smo nova ministra za okolje in zdravstvo

B.K./STA
27. 3. 2019, 17.41
Posodobljeno: 27. 3. 2019, 21.31
Deli članek:

Državni zbor je na današnji seji imenoval Aleša Šabedra za ministra za zdravje ter Simona Zajca za ministra za okolje in prostor.

Bobo
Simon Zajc in Aleš Šabeder

Njuno kandidaturo je podprlo 49 poslancev, proti jih je glasovalo 20.

Šabeder prihaja na ministrsko funkcijo s položaja generalnega direktorja UKC Ljubljana, Zajc pa je bil doslej državni sekretar na okoljskem ministrstvu.

STA
Aleš Šabeder

Premier Marjan Šarec je v uvodni predstavitvi ministrskih kandidatur ocenil, da je bila izbira Šabedra pretehtana in tehtna. Spomnil je, da je Šabeder vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, zato se zaveda tako problematike čakalnih vrst kot sistemskih hib in zakonskih pomanjkljivosti. Pozna finance, delovanje in poslovanje, izvajal je sanacijo. Slišal je tudi zaposlene in izkusil sindikate, je poudaril.

V Zajcu pa premier Šarec vidi jamstvo za nadaljevanje in dokončanje že začetega dela na ministrstvu za okolje in prostor, ki je bilo pod Juretom Lebnom po njegovem prepričanju primer dobrega dela. K temu ni pripomogel le nekdanji minister, ampak tudi njegova ožja ekipa, v kateri je bil tudi Zajc, je opozoril Šarec. Dodal je, da je bil zato vesel odločitve SMC, da za Lebnovega naslednika predlaga Zajca.

Poslanci so v razpravi o Šabedrovi in Zajčevi kandidaturi za zdravstvenega in okoljskega ministra večji del pozornosti namenili problemom v zdravstvu. Soglašali so v oceni, da so pred Šabedrom zahtevni izzivi, manj enotni pa so bili v presoji, kako uspešen bo novi minister pri tem. Največ skepse je bilo slišati iz vrst SDS in Levice.

Bobo
Simon Zajc

Šabeder je sicer v predstavitvi na odboru napovedal takojšne reševanje problematike družinskih zdravnikov, sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Navedel je možne rešitve financiranja v primeru ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanj, ni pa se še opredelil do najboljše rešitve.

Zajc je na parlamentarnemu odboru med prvimi ključnimi koraki izpostavil osvežitev gradbene in stanovanjske zakonodaje, prenovo zakona o vodah in ureditev področja odpadkov. Izrekel se je proti hidroelektrarnam na Muri in postopku hidravličnega lomljenja oz. frackingu, je pa za ambiciozno podnebno politiko in ukinjanje plastičnih vrečk ter plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

V pol leta Šarčeve vlade so se sicer zamenjali že štirje ministri od 16. Prvi je odšel kohezijski minister Marko Bandelli, sledil je Dejan Prešiček, z današnjo potrditvijo v DZ pa sta svoja naslednika dobila še Jure Leben in Samo Fakin.