»parazitski dvojček«

Neverjetno, dojenčica v trebuhu nosila fetus svoje sestre dvojčice

S.R.
27. 3. 2019, 06.51
Deli članek:

35-letna Kolumbijka je rodila hčerko, ki je nemudoma postala svetovna zvezda.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V tem odmevnem primeru gre domnevno za redek pojav »fetusa v fetusu.« Po svetu je bilo v medicinski literaturi do zdaj zabeleženih manj kot 200 tovrstnih primerov. 

22. februarja letos je v kolumbijskem pristaniškem mestu Barranquilla s pomočjo carskega reza na svet prijokala Itzamara Vega, ki je v maternici 35-letne Monice Vega preživela zgolj 35 tednov. Takrat so v trebuhu še nerojenega otroka opazili nekaj, kar je bilo videti kot cista. Novorojenka Itzamara je skrivala veliko presenečenje, ki so ga zdravniki nato »razkrinkali« šele z uporabo napredne ultrazvočne preiskave. Kot je poročal The New York Times, je v svoji trebušni votlini skrivala fetus sestre dvojčice, ki je bil velik pičlih 14 milimetrov, ni imel srca in možganov, okončine pa so bile zakrnele. Imel je svojo lastno popkovino, pripeto na črevesje večje sestrice, in je tako deloval kot »parazitski dvojček.« Ko so popkovino prerezali, je fetus »umrl.« Pa Itzamara? Prezgodnji porod s carskim rezom je bil nujen, ker so se zdravniki bali, da bi ji parazitski dvojček poškodoval oziroma »zmečkal« organe v trebušni votlini. Deklica bo predvidoma povsem okrevala, na operacijo pa jo bo spominjala le manjša brazgotina na trebuhu.

Miguel Parra-Saavedra
Ultrazvok je pokazal, da Itzamara v trebušni votlini skriva fetus.

Nenavadni primeri

To prirojeno anomalijo »fetus v fetusu« so prvič opisali leta 1808. »Gre za eno najbolj nenavadnih in zanimivih stvari, ki jih je mogoče videti na področju perinatologije,« je za kolumbijske medije pojasnil zdravnik Miguel Antonio Parra Saavedra, ki bdi nad primerom deklice Itzamara. Ker se na trebuhu pojavi značilna izboklina, anomalijo običajno opazijo zelo zgodaj, a obstajajo tudi primeri, ko je nekdo s tem stanjem preživel celo večji del svojega življenja. Neka ženska je denimo v 45-letu starosti ugotovila, da v tumorju v jajčniku nevede nosi oko, zob in črne lase svojega dvojčka. Čeprav se sliši grozljivo, so ti tako imenovani »parazitski dvojčki« benigni in mrtvi. 

Čeprav znanost še vedno ne zna pojasniti vseh podrobnosti oziroma korakov, ki privedejo do pojava »fetusa v fetusu,« je znano, kot poroča portal Sciencealert, da je ključen razvoj po četrtem tednu nosečnosti z enojajčnimi dvojčki, ko se začnejo počasi oblikovati telesni deli. Če se na tej točki zarodka ne ločita v celoti, se lahko en zarodek ovije okoli drugega manjšega zarodka, pri čemer slednjega »odreže« od materinega krvnega obtoka, zato mora za razvoj začeti črpati kri »sorojenca.« Kot še poroča portal, se lahko v tej nenavadni gmoti celic znajde celo več zarodkov, obstaja namreč naravnost neverjeten primer, ko so v zgolj enem fetusu odkrili kar enajst teh parazitskih dvojčkov.