Pritiski

Notranji upor proti Theresi May?

G.G./STA
25. 3. 2019, 12.14
Posodobljeno: 25. 3. 2019, 12.19
Deli članek:

Britanski poslanci bodo zvečer glasovali o alternativah ločitvenemu sporazumu, ki ga je z EU dosegla vlada premierke Therese May.

Reuters
Theresa May ima upornike v svojih vrstah.

Vse več je namigov, da se Mayevi dogaja upor znotraj njene konservativne stranke, a na Downing Streetu zaenkrat zavračajo možnost, da bi premierka lahko odstopila. Več konservativnih poslancev naj bi bilo pripravljenih s stisnjenimi zobmi podpreti sporazum, če bi imeli zagotovila, da Mayeva ne bi vodila naslednje faze pogajanj z EU, navaja BBC. Tudi drugi britanski mediji so poročali, da več vladnih ministrov načrtuje upor proti Mayevi.

A v njenem kabinetu na Downing Streetu 10 zavračajo možnost, da bi premierko lahko prepričali v odstop v sedanjih ključnih trenutkih. Združeno kraljestvo je namreč pod precejšnjim pritiskom, saj naj bi se v naslednjih dneh in tednih zvrstilo še nekaj ključnih trenutkov v povezavi z brexitom, ki naj bi se po prvotnih načrtih zgodil 29. marca, torej ta petek.

Mayeva je sicer prejšnji teden pri EU dosegla nekajtedensko podaljšanje - najmanj do 12. aprila, v katerem se bodo morali britanski poslanci odločiti, kakšen bo nadaljnji proces. Na mizi naj bi bil zdaj najprej spet ločitveni dogovor z EU, ki ga je parlament zavrnil že dvakrat.

Če ga bodo britanski poslanci potrdili, se bo brexit preložil do 22. maja, da bodo lahko sprejeli še dodatno zakonodajo, brez potrditve pa le do 12. aprila, ob pričakovanju, da se Britanci do takrat izrečejo o nadaljnjih korakih. Daljša preložitev je mogoča le, če bodo izvedli evropske volitve.

Še tretjič o ločitvenem sporazumu?

Britanski mediji poročajo, da naj bi poslanska zbornica danes razpravljala in zvečer imela več glasovanj, ki bodo sporočilo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu. Tega so v poslanski zbornici zavrnili že dvakrat, predsednik spodnjega doma parlamenta pa je prejšnji teden zavrnil možnost, da bi o dogovoru glasovali še tretjič, če ne bo bistveno spremenjen.

Mayeva si sicer še vedno prizadeva, da bi poslanci v torek ali sredo še tretjič glasovali o ločitvenem sporazumu.